Bukan hanya papadum – Pakar - Utusan Malaysia

Bukan hanya papadum – Pakar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR 10 Okt. – Orang ramai perlu me­ngawal pengambilan garam dalam semua jenis makanan, bukan hanya papadum kerana terdapat banyak lagi produk makanan yang mempu­nyai kandungan garam tersembunyi yang tinggi. Ketua Program Sains Pemakanan Fakulti Sains Kesihatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Norimah A. Karim berkata, garam tersembunyi biasanya ada pada makanan yang diproses termasuklah makanan tradisi seperti budu, cencaluk dan belacan. “Ada banyak makanan bergaram yang orang Malaysia makan, bukan hanya papadum. Kicap, sos tomato, sos cili, belacan, budu, cencaluk, telur masin, ikan masin, namakan saja. Jadi tidak…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN