Bangunkan makmal pemprosesan kelulut mengikut piawaian - Utusan Malaysia

Bangunkan makmal pemprosesan kelulut mengikut piawaian

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pasti ramai yang sudah mengetahui madu kelulut mempunyai khasiat yang lebih tinggi berbanding madu biasa iaitu mengandungi kandungan fruktosa, glukosa, maltosa dan sukrosa yang lebih rendah. Selain itu, ia juga mengandungi bahan flavonoid dan asid fenolik iaitu sejenis bahan antioksida semula jadi yang amat baik untuk tubuh badan manusia. Namun, khasiat-khasiat ini boleh berkurangan dan terganggu sekiranya madu kelulut tidak diproses dengan baik dan tidak mengikut standard dan piawaian yang telah ditetapkan. Oleh itu, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) membangunkan sebuah makmal pemprosesan madu kelulut mengikut standard dan…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN