Banjir besar ragut lebih 2,000 nyawa, Libya mohon bantuan antarabangsa - Utusan Malaysia

Banjir besar ragut lebih 2,000 nyawa, Libya mohon bantuan antarabangsa

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

TRIPOLI: Ketua Majlis Presiden Libya, Mohamed Menfi, memohon bantuan antarabangsa selepas banjir besar melanda negaranya sehingga meragut lebih 2,000 nyawa selain ramai lagi dikhuatiri hilang.

“Kami memohon bantuan negara rakan dan pertubuhan antarabangsa untuk menyokong usaha kami di kawasan dilanda bencana,” katanya dalam satu kenyataan.

Menfi berkata bandar di timur, Derna, Al-Bayda dan Shahhat adalah antara yang paling teruk terjejas dan beliau menggesa penduduk setempat mematuhi arahan pihak berkuasa bagi mengatasi krisis yang dihadapi.

Ribut Mediterranean, Daniel, yang melanda timur Libya pada Ahad menyebabkan banjir besar yang memusnahkan apa saja dalam laluannya.

Menurut Perdana Menteri Libya, Osama Hammad, lebih 2,000 orang maut di wilayah timur dan ribuan lagi masih hilang.

Jurucakap pentadbiran yang berpangkalan di Benghazi, Libya, Mohamed Massoud, berkata kebanyakan mangsa terperangkap akibat banjir dan hujan lebat dibawa Taufan Daniel di Derna, wilayah Jabal al-Akhdar dan pinggir bandar Al-Marj.

“Angka itu tidak termasuk kerosakan besar-besaran yang melanda harta benda awam dan swasta,” tambahnya.

Kerajaan Hamad, yang menentang pentadbiran peralihan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) diiktiraf di peringkat antarabangsa di Tripoli, mengisytiharkan Derna sebagai ‘kawasan bencana’.

Pakar menyifatkan ribut Daniel yang turut melanda sebahagian Greece, Turkiye dan Bulgaria sejak beberapa hari kebelakangan ini, sebagai ‘cuaca melampau’ dari segi jumlah air hujan yang diterima dalam tempoh 24 jam.

Ribut itu melanda timur Libya petang semalam, terutamanya bandar pantai Jabal al-Akhdar selain Benghazi, di mana perintah berkurung diisytiharkan dan sekolah ditutup selama beberapa hari.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya