Wanita hilang lebih 30 tahun, ditemukan di pusat jagaan

Wanita hilang lebih 30 tahun, ditemukan di pusat jagaan

PATRICIA Kopta ditemukan di Puerto Rico selepas dilaporkan hilang lebih 30 tahun lalu. - AGENSI 
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

HARRISBURG: Seorang wanita dari Pennsylvania yang hilang lebih 30 tahun lalu dan dipercayai sudah meninggal dunia oleh keluarganya, ditemukan di sebuah pusat jagaan warga emas di Puerto Rico.

Lapor CNN, perkara itu dimaklumkan oleh keluarga wanita itu dan polis dalam sidang akhbar diadakan baru-baru ini.

Menurut notis orang hilang yang disiarkan oleh Pusat Respons Kecemasan Pennsylvania, Patricia Kopta, 83, kali terakhir dilihat di Pittsburgh pada musim panas 1992.

Suaminya, Bob Kopta membuat aduan mengenai kehilangan Patricia beberapa bulan kemudian pada musim luruh tahun berkenaan.

Jelas notis itu, pada masa itu, Bob turut menyatakan kepada pihak berkuasa bahawa amat mustahil isterinya hilang dalam masa yang singkat.   

“Saya pulang ke rumah pada suatu malam dan mendapati isteri saya sudah hilang. 

“Tiada siapa tahu keberadaannya,” katanya pada sidang akhbar bersama Polis di Perbandaran Ross.  

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis, Brian Kohlhepp berkata, pihaknya  dimaklumkan mengenai penemuan wanita yang hilang itu daripada Polis Antarabangsa (Interpol) dan pekerja sosial dari Puerto Rico.

Interpol dan pekerja sosial menghubungi polis pada tahun lalu memaklumkan bahawa Patricia sebenarnya masih hidup dan tinggal di sebuah pusat jagaan warga emas di Puerto Rico.

“Maklumat yang kami terima adalah wanita itu datang ke pusat jagaan pada 1999 apabila ditemukan di tepi jalanan di Puerto Rico.

“Interpol dan pekerja sosial itu memaklumkan Patricia ketika itu ditemukan berkeliaran di jalanan dan sepanjang berada di pusat jagaan itu dia enggan mendedahkan mengenai hal kehidupan peribadinya,” katanya.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya