Pemandu teksi dilarang ambil penumpang seumur hidup

Pemandu teksi dilarang ambil penumpang seumur hidup

GAMBAR senarai tambang yang disiarkan di laman Facebook Khao Wong Karn Thong Thiew. - AGENSI     

BANGKOK: Seorang pemandu teksi dilarang daripada mengambil penumpang di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi di Thailand selepas didakwa mengenakan tambang berlebihan terhadap pelancong dari Taiwan.

Lapor The National Thailand, pemandu teksi itu didakwa memalsukan kadar rata tambang untuk mengenakan bayaran tinggi kepada pengunjung itu yang mahu melakukan perjalanan dari lapangan terbang ke bandar Bangkok.

Pemandu itu didakwa mengenakan bayaran antara 1,200 hingga 1,500 baht (RM155.85 hingga RM194.85) berbanding kadar meter sebenar kira-kira 300 baht (RM38.96).   

Selain dilarang daripada mengambil penumpang di lapangan terbang untuk seumur hidup, lesen memandu pemandu teksi itu juga berkemungkinan ditarik.

Dalam pada itu, pengurus lapangan terbang memaklumkan pemandu teksi yang tidak didedahkan identitinya, sudah lama mengenakan kadar tambang palsu ke pelbagai destinasi.

Jelasnya, semua pemandu teksi yang mengambil penumpang di lapangan terbang  dikehendaki menggunakan meter untuk tambang.

“Pemandu itu sudah diharamkan daripada mengambil penumpang di lapangan terbang untuk seumur hidup,” katanya.

Baru-baru ini, laporan mengenai kejadian itu, bersama sekeping gambar memaparkan senarai tambang palsu, dimuat naik di laman Facebook berita pelancongan bertajuk `Khao Wong Karn Thong Thiew’    

“Amat memalukan, seorang wanita warga Taiwan yang menggunakan perkhidmatan teksi dari Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi dikenakan bayaran 1,200 hingga 1,500 Baht (RM155.85 hingga RM194.85) untuk ke Bangkok. 

“Pemandu teksi itu mendakwa pihak pengurusan lapangan terbang menetapkan kadar tersebut,” jelas hantaran di laman Facebook itu.

Berdasarkan senarai palsu itu, tambang ke Bangkok adalah 1,200 hingga 1,500 baht (RM155.85 hingga RM194.85), manakala bayaran bagi perjalanan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Don Mueang dikenakan sebanyak 1,500 hingga 2,000 baht (RM194.85 hingga RM259.73).

Sementara itu, pengendali laman Facebook Airports of Thailand menerusi ruangan komen menyatakan pihaknya akan menyiasat perkara itu.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN