Pura-pura mati elak bayar hutang - Utusan Malaysia

Pura-pura mati elak bayar hutang

WANITA sanggup dibungkus kain kafan demi mengelak bayar hutang.-FB  
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

ACEH: Seorang wanita sanggup berpura-pura meninggal dunia demi mengelak membayar hutang sebanyak 4.2 juta rupiah (RM1,184).   

Liza Dewi Pramita meminta anak lelakinya memuat naik gambarnya dibungkus kain kafan dalam Facebook dengan harapan pemiutang, Maya Gunawan tidak menuntut hutang tersebut. 

Liza sepatutnya melangsaikan hutang tersebut sebelum 20 November lalu, namun gagal membayarnya dengan memberi alasan mengalami masalah kewangan serta sering meminta tempoh pembayaran semula. 

Selepas berminggu-minggu, wanita itu kemudian tidak menjawab sebarang mesej sebelum berita mengenai kematiannya pula tersebar. 

Terkejut dengan perkhabaran itu, Maya kemudian berusaha mendapatkan maklumat mengenai kematian Liza yang dikatakan meninggal dunia secara tiba-tiba. 

Anak liza memaklumkan mengenai kematian ibunya akibat kemalangan ketika melalui jambatan di sebatang sungai dan jenazah dikebumikan jauh dari kediaman mereka. 

Akibat tidak berpuas hati dengan jawapan tersebut, Maya berusaha menyiasat beberapa gambar yang dimuat naik dalam Facebook. 

Penipuan tersebut akhirnya terbongkar dan Liza kini menjadi ‘jenazah’ paling popular di Indonesia selepas kisahnya tular.-AGENSI  

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya