Suami isteri bunuh dua wanita untuk ritual 'tarik duit' - Utusan Malaysia

Suami isteri bunuh dua wanita untuk ritual ‘tarik duit’

NEW DELHI: Polis India menahan sepasang suami isteri dan seorang lelaki yang dikatakan bomoh, kerana disyaki membunuh dua wanita untuk dijadikan korban kononnya bagi ‘tarik duit’.

Sepasang suami isteri yang mengalami masalah kewangan membayar 300,000 rupee (RM17,093) kepada Mohammed Shafi bagi membunuh dua mangsa yang turut diseksa kejam, menerusi dua ritual dalam tempoh tiga bulan, kata jurucakap polis Pramod Kumar kepada AFP.

MOHAMMAD SHAFI

Shafi memberitahu, pasangan dari Kerala itu itu – Bhagaval Singh dan isterinya Laila – bahawa korban manusia akan membawa kekayaan yang ‘lebih mudah’, kata polis.

Shafi yang digambarkan polis sebagai penyumbalewang seksual pernah didakwa atas tuduhan rogol, dan dikatakan ‘mengumpan’ mangsa pertama ke rumah Singh pada Jun lalu kononnya untuk menawarkan watak lakonan dalam sebuah filem.

Menurut penyiasat, Shafi meyakinkan pasangan itu untuk mengambil bahagian dalam upacara pemujaan kedua pada September selepas mereka mengadu masih belum memperoleh kekayaan.

“Kami memang menyiasat kes kehilangan wanita pertama sebelum mendapat tahu mengenai mangsa kedua yang juga hilang sekitar kediaman pasangan itu pada September,” kata Kumar.

Dua wanita itu mencari rezeki dengan menjual tiket loteri dari rumah ke rumah. Mayat mereka ditemukan ditanam di halaman rumah pasangan itu, dan polis kini turut menyiasat sama ada Shafi terlibat dalam kes lain.

Jiran Singh berkata lelaki itu, yang dipercayai seorang pengamal perubatan tradisional, menyuarakan rasa terkejut dengan kejadian itu malah sukar percaya dia terlibat dalam pembunuhan berkenaan.

“Ramai orang datang ke rumahnya untuk mendapat rawatan tulang retak, lebam dan sakit ringan lain. Kami tidak pernah mengesyaki apa-apa, apatah lagi dia memang seorang yang berbudi bahasa,” kata Gopan K dipetik Hindustan Times.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN