Penyampai berita wanita di Afghanistan diwajibkan pakai tudung, niqab

Penyampai berita wanita di Afghanistan diwajibkan pakai tudung, niqab

PENYAMPAI berita Tolo News, Thamina Usmani menutup wajahnya ketika bersiaran secara langsung di stesen televisyen di Kabul.-AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KABUL: Pemimpin Taliban mewajibkan semua penyampai wanita di saluran berita televisyen menutup wajah mereka ketika bersiaran. 

Kementerian Kebudayaan dan Maklumat mengumumkan polisi tersebut adalah ‘muktamad dan tidak boleh dirunding’. 

Jelasnya, selain niqab, penyampai wanita juga dibenarkan memakai pelitup muka perubatan bagi menutup wajah mereka di kaca televisyen. 

Sebelum ini, penyampai wanita di saluran berita televisyen mengingkari arahan Taliban dengan tidak menutup wajah mereka ketika bersiaran buat hari pertama. 

Bagaimanapun, kesemua mereka akur mematuhi arahan itu selepas diberi kata dua sama ada akur atau berhenti kerja, serta stesen siaran boleh diarah tutup.

Kesemua penyampai wanita yang bersiaran menerusi semua saluran utama seperti TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV dan 1TV, bertudung dan memakai niqab. 

Saluran media tempatan mengesahkan stesen penyiarannya menerima arahan Taliban itu minggu lalu, dan wajib melaksanakannya bermula Ahad lalu. 

Penyampai berita di TOLOnews, Sonia Niazi berkata, arahan itu menyebabkan dia berasa tidak selesa semasa menyampaikan program. 

“Arahan ini adalah tidak munasabah bagi penyampai wanita kerana Islam sendiri tidak mewajibkan untuk menutup muka.

“Ini adalah budaya luar yang dilaksanakan terhadap kami dengan memaksa pakai pelitup muka yang boleh mendatangkan gangguan ketika mengendalikan rancangan,” katanya kepada Al-Jazeera. 

Sebagai tanda solidariti terhadap arahan itu, penyampai berita lelaki turut menutup wajah mereka dengan pelitup muka ketika ke udara.  

Awal bulan ini, Taliban mengarahkan semua wanita di khalayak ramai memakai pakaian yang menutup kepala hingga kaki, dan hanya bahagian mata sahaja dibenarkan kelihatan. 

Golongan wanita hanya boleh keluar rumah apabila perlu dan ahli keluarga lelaki akan berdepan hukuman seperti disaman, dibawa ke mahkamah dan penjara sekirnaya melanggar kod pakaian wanita yang ditetapkan. 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.