Malaysia mohon bantuan senjata dari negara Komanwel - Utusan Malaysia

Malaysia mohon bantuan senjata dari negara Komanwel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 24 Mei 1969, akhbar Utusan Malaysia melaporkan Malaysia telah meminta bantuan segera berupa senjata-senjata dan kenderaan tentera dari tiga buah negara Komanwel untuk tiga batalion tentera tambahan yang akan ditubuhkan tidak lama lagi.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, Tun Abdul Razak yang juga Pengarah Majlis Gerakan Kebangsaan, permohonan bantuan tersebut telah dibuat awal minggu lalu kepada Britain, Australia dan India.

Antara peristiwa lain yang menarik.

  • 24 Mei 1971 – Sekolah Dato’ Abdul Razak (SDAR) yang ketika ini di Tanjung Malim, Perak bakal dipindahkan ke Seremban, Negeri Sembilan tidak lama lagi.
  • 24 Mei 1975Daerah Lumut di Perak bakal menjadi sebuah pelabuhan bertaraf antarabangsa dengan hasil pengeluaran beberapa negeri di Semenanjung Malaysia akan dieksport melaluinya.
  • 24 Mei 1977 – Kumpulan muzik Seoul Philharmonic Orchestra yang popular di Korea serta memiliki 100 orang ahli kini berada di Kuala Lumpur sempena program persembahan jelajah Asia Tenggara.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan
arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428/019-3330317 atau e-mel ke: [email protected]

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya