Hukuman sebat kesalahan zina di Kedah - Utusan Malaysia

Hukuman sebat kesalahan zina di Kedah

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 28 Mac 1978, akhbar Utusan Malaysia melaporkan satu jawatankuasa telah dibentuk untuk mengkaji sama ada hukuman sebat di khalayak ramai atas kesalahan berzina akan menjadi sebahagian dari undang-undang jenayah syariah di Negeri Kedah.

Penasihat Undang-Undang Kedah-Perlis, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim berkata, keputusan sama ada hukuman sebat akan dijadikan sebahagian undang-undang syariah di Kedah akan dibuat dalam satu seminar hukuman sebat di Wisma Negeri pada 29 April.

Antara peristiwa lain yang menarik

  • 28 Mac 1978 – Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) akan memulakan penerbangan pagi sebelum waktu pejabat antara Kuala Lumpur-Kuantan sebanyak empat kali seminggu mulai 1 April ini.
  • 28 Mac 1979 – Persatuan Penulis Perlis telah membuat keputusan bahawa makam ‘Tok Perlis‘ yang terdapat di Bukit Nulang, Santan adalah tidak berkaitan dengan asal nama negeri Perlis.
  • 28 Mac 1980 – Persatuan Penulis dan Peminat Sastera Daerah Krian (PERENTAS) telah memilih seorang penulis, Norshid Halim (Zairin Riza) sebagai penulis terbaik tahun 1979.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya