Malaysia pesat membangun dalam masa singkat - Utusan Malaysia

Malaysia pesat membangun dalam masa singkat

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 20 Februari 1974, akhbar Utusan Malaysia melaporkan Duta Republik Persekutuan Jerman ke Malaysia, Gerhard Fischer mengagumi Malaysia sebagai sebuah negara yang pesat membangun dalam masa yang sangat singkat.

Katanya, kejayaan cemerlang yang dicapai oleh negara ini sehingga sekarang adalah hasil pimpinan bijak kerajaan di bawah Perdana Menteri, Tun Abdul Razak.

Antara peristiwa lain yang menarik.

  • 20 Februari 1971 – Kehandalan pemain tenis muda wanita Malaysia, Rhadika Menon akan dapat disaksikan dalam kejohanan tenis terbuka Selangor yang akan diadakan di Padang Kelab Selangor pada 27 dan 28 Februari ini.
  • 20 Februari 1975 – Tiga buah jabatan baharu akan ditubuhkan oleh Universiti Pertanian Malaysia (UPM) menerusi Jabatan Biokimia, Kaji Bumi dan Pengajian Alam Sekitar selewat-lewatnya akhir tahun ini.
  • 20 Februari 1980 – Kapal ‘Kiti Samut‘ yang beratnya sekitar 6,000 tan merupakan kapal pertama berlabuh di jeti baharu Tanjung Kling, Melaka bagi memuatkan kayu getah untuk dieksport ke Jepun.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.