Siswa "Gestapo" kuasai ITM - Utusan Malaysia

Siswa “Gestapo” kuasai ITM

Pada 9 Januari 1976, Utusan Malaysia melaporkan seramai 200 pelajar yang terjebak dengan fahaman “Gestapo” telah menguasai kampus Institut Teknologi Mara (ITM).

Menteri Pelajaran, Tun Dr. Mahathir Mohamad memberi tempoh hingga esok pagi untuk mereka keluar dari kampus dan melepaskan sebilangan besar pelajar yang mereka tahan.

Menurutnya, pelajar yang merampas kuasa itu hanyalah sebilangan kecil dan mereka terdiri daripada pelajar yang tidak maju dalam pelajaran.

Antara peristiwa lain yang menarik.

  • 9 Januari 1975 – Tapak bangunan Masjid Negeri Pulau Pinang yang pada asalnya dicadangkan di Padang Kota Lama telah ditukar ke kawasan baru di Green Lane berhampiran persimpangan Jalan Scotland, Ayer Hitam dan Datuk Keramat.
  • 9 Januari 1976Sean Connery dan Michael Caine, dua aktor terkenal Britain telah digabungkan buat pertama kalinya dalam filem yang dipadankan dari cerpen karya Rudyard Kipling berjudul “The Man Who Would Be King“.
  • 9 Januari 1980Lembaga Urusan dan Tabung Haji (LUTH) hari ini mengumumkan kenaikan kadar pembayaran untuk menunaikan ibadah haji untuk tahun ini kepada RM4,500 seorang.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN