Sistem pelajaran di Sarawak akan diselaraskan - Utusan Malaysia

Sistem pelajaran di Sarawak akan diselaraskan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 12 September 1972, akhbar Utusan Malaysia melaporkan Ketua Menteri, Datuk Abdul Rahman Yaakub berkata bahawa sistem pelajaran di Sarawak perlu diselaraskan dengan sistem pelajaran kebangsaan.

Beliau turut menegaskan, masa depan generasi muda sekarang sangat bergantung rapat dengan jenis pendidikan yang terdapat di negeri ini. Sistem pelajaran yang ada sekarang adalah terlalu berharap kepada kejayaan akademik kerana ia mengikut sistem yang dirangka oleh kerajaan penjajah.

Antara peristiwa lain yang menarik.

  • 12 September 1972 – Skuadron ke 11 kapal terbang pejuang jet ‘Sabre’ Angkatan Udara Diraja Malaysia akan menggunakan lambang ‘Cobra’ sebagai pengenalan mereka.
  • 12 September 1973 – Satu-satunya filem komedi barat yang dianggap paling terbaik dalam tahun 1972 ialah “The Heartbreak Kid”, keluaran 20th Century Fox.
  • 12 September 1974PERNAS, Perbadanan Kemajuan Pelancongan (PKP) dan MAS akan menubuhkan sebuah agensi perhubungan awam secara besar-besaran untuk mengendalikan kegiatan perhubungan awam dan pengiklanan di dalam dan luar negara.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya