Konvoi bantuan PBB tiba di Turkiye

Konvoi bantuan PBB tiba di Syria,Turkiye

TRAK yang membawa bantuan kemanusiaan dilihat di persimpangan sempadan Bab al-Hawa dengan Turkiye, Syria. -REUTERS
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

ISTANBUL: Konvoi bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pertama tiba ke Turkiye sejak dua gempa bumi berukuran 7.8 dan 7.5 magnitud melanda negara berkenaan Isnin lalu.

Lapor Al Jazeera, badan pertubuhan berkenaan menyeberang ke barat laut Syria dari Turkiye.

Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) berkata, enam trak barangan perlindungan dan kit barangan bukan makanan termasuk selimut dan kit kebersihan tiba di Bab al-Hawa, satu-satunya lintasan sempadan yang dibenarkan oleh Majlis Keselamatan PBB untuk penghantaran bantuan.

“Kami berasa lega kerana kami dapat menghubungi penduduk di barat laut Syria dalam masa yang mendesak ini.

“Kami berharap operasi ini dapat diteruskan kerana ini adalah talian hayat kemanusiaan dan satu-satunya saluran berskala,” kata PBB.

Konvoi pada masa akan datang akan mempunyai pelbagai jenis bantuan yang disediakan oleh agensi PBB yang berbeza seperti bekalan perubatan dan barangan makanan.

Aliran bantuan kemanusiaan dikatakan tergendala buat sementara waktu sejak gempa pertama melanda pada Isnin lalu akibat isu logistik dan kerosakan pada jalan yang menghubungkan Gaziantep ke hab pemindahan kapal PBB di Hatay.

OCHA berkata, pada Rabu lalu, mereka mengenal pasti dua laluan alternatif untuk sampai ke hab dari Gaziantep melalui Kilis-Kirikhan dan dari Mersin melalui Adana-Kirikhan.

Assaad Al-Achi, ketua pertubuhan masyarakat sivil Baytna Syria, memberitahu Al Jazeera bahawa kerajaan Turki membenarkan bantuan untuk melalui dua lintasan tambahan, Bab al-Salama dan al-Rai.

Bagaimanapun, pegawai OCHA, berkata Bab al-Hawa kekal sebagai satu-satunya laluan yang berdaya maju untuk misi bantuan PBB.

Pada 2022, kira-kira 600 trak PBB sarat dengan barang bantuan menyeberang dari Turkiye setiap bulan untuk membantu 2.6 juta rakyat Syria secara purata.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN