Mimi Lana sokong gerakan Blockout 2024 - Utusan Malaysia

Mimi Lana sokong gerakan Blockout 2024

KUALA LUMPUR, 30 APRIL 2024 - Sesi fotografi bersama selebriti, Mimi Lana ketika pelancaran filem The Experts di The Row, Chow Kit di sini hari ini. GAMBAR - AMIR KHALID / PEMBERITA - UTUSAN / KOSMO
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR : Pelakon, Mimi Lana mengakui dia memberikan sokongan penuh terhadap gerakan Blockout 2024 yang kini sedang rancak dilakukan rata-rata pengguna media sosial.

Menurut Mimi atau Mimi Rozaiana Zainal Abidin, 29, gerakan tersebut perlu diteruskan sekiranya ia membantu ‘menggoyangkan’ jenama-jenama pro-Israel.

“Perkara ini (isu boikot) sudah berlaku lama dan saya juga sedar mengenai gerakan Blockout 2024 ini.

“Bukan saya sahaja yang menyedari, malah semua rakyat Malaysia pasti aware dengan isu ini. Kita semua berpihak dengan Palestin.

“Saya sokong seratus peratus (gerakan Blockout 2024) kalau ia dapat membantu dan memberi tekanan kepada jenama-jenama yang terang-terangan sokong Israel,”katanya.

Mimi berkata demikian ketika ditemui pada malam gala tayangan filem The Experts yang berlangsung di Sunway Velocity Mall, semalam.

Bagaimanapun, Mimi berkata, meskipun menyokong gerakan itu, dia berharap orang ramai tidak terlalu taksub sehingga berseteru antara satu sama lain di media sosial

“Tetapi janganlah kita semua jadikan isu ini sehingga rakyat Malaysia berpecah belah. Perlu tahu apa misi utama kita semua.

“Perlu bersatu antara antara satu sama lain untuk bantu mereka (rakyat Gaza). Mereka perlukan suara kita semua. Bersatulah ke arah yang betul,”katanya.

Gerakan Blockout bermula di pertunjukan fesyen tahunan, Met Gala 2024 yang berlangsung di New York pada 6 Mei lalu bagi menunjukkan bantahan terhadap selebriti yang tidak bersuara mengenai penindasan Zionis terhadap Palestin.

Gerakan tersebut disambut baik oleh netizen Malaysia yang juga menyenaraikan beberapa nama artis yang dipercayai melakukan kerjasama dengan jenama pro Israel.

Antara selebriti Malaysia yang tersenarai adalah Siti Saleha, Nabila Razali, Nadhir Nasar, Daiyan Trisha, Neelofa, Awal Ashaari, Scha Alyahya dan ramai lagi.

Susulan itu, rata-rata warganet mula menyahikut dan menyekat media sosial selebriti kegemaran mereka di media sosial.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya