Bolehkah diabetes jenis 2 diterbalikkan?

Bolehkah diabetes jenis 2 diterbalikkan?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

DIABETES jenis 2 adalah bentuk kencing manis paling utama di Malaysia dengan sebahagian besarnya disebabkan oleh pengambilan makanan tinggi gula yang berlebihan dan gaya hidup tidak aktif.

Lonjakan kes itu makin ketara sejak beberapa tahun lalu, terutama dalam kalangan mereka yang berusia antara 20 hingga 40 tahun, berbanding kejadian lebih tipikal dalam kumpulan umur 50 dan 60-an.

Peningkatan awal diabetes jenis ini sering dikaitkan dengan gaya hidup ‘pantas’ seperti makan semasa dalam perjalanan atau di meja kerja dan mengikut keselesaan khususnya bagi individu yang berdepan tekanan di tempat kerja.

Sajian tinggi gula atau karbohidrat boleh menyebabkan seseorang makan berlebihan hingga obesiti.

Soalan biasa ditanyakan ialah sama ada diabetes jenis 2 boleh diterbalikkan? Jawapannya, ya, jika penyakit itu dikesan awal pada peringkat pradiabetik.

Namun, untuk mencapai pembalikan memerlukan perubahan besar dalam diet dan gaya hidup.

Antaranya ialah dengan mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat. Ia sama pentingnya dengan memperuntukkan sekurang-kurangnya 30 minit senaman kardiovaskular dalam rutin harian.

Ada individu berjaya menormalkan paras gula darah secara semula jadi dan akhirnya bebas diabetes, hanya dengan mengubah gaya hidup.

Apatah lagi kita kini dalam era peningkatan kesedaran dan pengetahuan tentang pelbagai diet seperti karbohidrat rendah, puasa berselang-seli, keto dan sebagainya.

Namun, ramai juga yang kembali ke tabiat asal apabila mereka menghentikan amalan sedemikian hingga mengundang semula diabetes.

Justeru, penting untuk masyarakat memahami tentang keperluan tabiat pemakanan sihat jangka panjang dan perubahan gaya hidup bagi kekal sihat.

 

Ubat dan buah pinggang
Pesakit diabetes kronik sering memerlukan ubat-ubatan untuk membantu mereka.

Soalan paling kerap ditanyakan pesakit ialah, ‘Adakah ubat-ubatan ini tidak baik untuk buah pinggang dan membahayakan tubuh?’

Jawapannya sama sekali tidak. Pengambilan ubat secara teratur dan perubahan gaya hidup, menurunkan paras gula dalam darah dan meningkatkan tahap kesihatan individu.

Sehubungan itu, individu yang berisiko menghidap diabetes dinasihatkan berwaspada dengan pemakanan mereka.

Penyelesaian paling mudah dan berkesan ialah dengan mengira pengambilan kalori atau karbohidrat di samping meminimumkan semua bentuk makanan serta minuman manis.

Malaysia kaya dengan hidangan lazat tetapi tinggi karbohidrat seperti nasi, mi, roti canai diikuti air coklat malt dinosaur, cendol dan sebagainya. Mengelakkannya mungkin sukar, tetapi perlu dilakukan.

Bagi segelintir pihak, pendekatan mereka untuk mencegah diabetes adalah dengan menghentikan minuman manis sama ada teh tarik, minuman ringan atau teh buih.

Manakala untuk makanan, carilah alternatif makanan terproses yang kurang halus seperti roti gandum dan beras perang kerana ia juga boleh menjadi lazat.

 

Pemeriksaan berkala
Individu berisiko tinggi dinasihatkan melakukan pemeriksaan pradiabetik setiap enam bulan manakala tahunan bagi yang kurang berisiko.

Pemeriksaan secara konsisten dapat memastikan pesakit berada di trek yang betul. Antaranya pemeriksaan diabetes komprehensif termasuklah ujian darah, ukuran badan, antropometri, ujian air kencing dan pemeriksaan kardiak.

Setiap hasil ujian perlu direviu pakar perunding perubatan.

Artikel ini sumbangan Pakar Endokrino dan Perubatan Dalaman, Hospital Pakar KPJ Johor, Dr. Kiran Nair.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya