WORQ mempercepat ekosistem syarikat pemula, ekonomi digital Malaysia - Utusan Malaysia

WORQ mempercepat ekosistem syarikat pemula, ekonomi digital Malaysia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MUKADIMAH

WORQ, penyedia ruang kerja bersama yang fleksibel telah melancarkan ruang kerja bersama baharu seluas 15,000 kaki persegi mereka secara rasmi di Menara UOA Bangsar (MUB).

Lokasi itu akan berfungsi sebagai hab pertumbuhan untuk syarikat pemula teknologi global sambil turut memberikan akses komuniti tempatan dan antarabangsa kepada rangkaian perniagaan yang luas dan infrastruktur yang mantap.

Ikuti temu bual eksklusif wartawan Utusan Malaysia, SHAFIQAH SHUKOR dan Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif WORQ, STEPHANIE PING mengenai matlamat, perkembangan dan sasaran WORQ.

UTUSAN: Apakah tujuan ruang kerja itu dilancarkan baru-baru ini?

STEPHANIE PING

STEPHANIE PING: Pelancaran cawangan ketujuh kami di Menara UOA Bangsar (MUB) merupakan peristiwa penting bagi WORQ.

Ruang kerja bersama seluas 15,000 kaki persegi ini mencapai penghunian 70 peratus yang mengagumkan dan keuntungan serta-merta pada hari pertama, mencerminkan permintaan kukuh untuk penyelesaian ruang kerja yang fleksibel di pasaran.

Ruang ini akan berfungsi sebagai hab pertumbuhan untuk pemula teknologi global, memberikan mereka akses kepada rangkaian perniagaan yang luas dan infrastruktur yang teguh. Ia juga mengukuhkan komitmen kami untuk memupuk inovasi dan kerjasama dalam landskap perniagaan dinamik Malaysia.

Bolehkah anda menerangkan lebih lanjut tentang maksud kerjasama itu?

Kerjasama kami dengan Kumpulan UOA adalah bukti komitmen kami untuk menyediakan penyelesaian ruang kerja yang inovatif dan menyokong pertumbuhan perniagaan dan syarikat permulaan di Malaysia.

Dengan memanfaatkan kepakaran Kumpulan UOA dalam hartanah dan pengalaman kami dalam bekerja bersama, kami boleh meluaskan jangkauan kami dan menyediakan lebih ramai usahawan dan profesional akses kepada ruang kerja yang fleksibel dan kolaboratif.

Kerjasama ini sejajar dengan misi kami untuk membolehkan perniagaan berkembang maju dan meletakkan kami sebagai kuasa peneraju dalam memajukan ekonomi digital Malaysia di rantau ASEAN.

Ini adalah cawangan kedua WORQ di hartanah UOA berikutan kejayaan WORQ Subang di UOA Business Park (UBP).

Cawangan pertama di UBP mencapai penghunian penuh dalam tempoh satu bulan, melepasi piawaian industri sehingga dua belas bulan.

Bagaimanakah kerjasama itu membantu anda meletakkan Malaysia sebagai hab digital terulung dalam rantau ASEAN?

Kerjasama kami dengan Kumpulan UOA adalah sejajar dengan inisiatif Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) Malaysia Digital (MD) dan program Pemangkin.

Dengan menyediakan ruang kerja bersama yang canggih dan memupuk ekosistem yang menyokong untuk syarikat pemula dan teknologi, kami menyumbang kepada ekonomi digital Malaysia dengan menarik perniagaan tempatan dan antarabangsa untuk menubuhkan dan mengembangkan operasi mereka di sini.

Kami percaya bahawa dengan menyediakan infrastruktur, komuniti dan sumber untuk inovasi, kami membantu Malaysia menjadi hab digital terulung di rantau ASEAN.

Bagaimanakah WORQ terus menyokong kemajuan dan pembangunan syarikat permulaan pada setiap peringkat, dari permulaan hingga globalisasi?

Kami membuat lebih daripada menyediakan ruang kerja dengan menawarkan pelbagai sokongan perniagaan dan penyelesaian teknologi yang disesuaikan dengan keperluan unik pemula dan usahawan.

Ruang kerja bersama kami direka bentuk untuk memupuk kerjasama dan inovasi, menjadikan kami pilihan untuk perniagaan tempatan dan antarabangsa yang ingin bertapak di Malaysia.

Kami menawarkan program, acara dan peluang rangkaian yang membantu syarikat pemula mengakses bimbingan, pembiayaan dan cerapan pasaran, akhirnya mempercepatkan pertumbuhan dan kejayaan mereka.

Sebagai tambahan kepada tawaran ini, WORQ menyediakan penyelesaian hartanah, termasuk tawaran yang mantap dan teras, akses kepada kumpulan individu yang berbakat melalui perkhidmatan membuat perlawanan dan sebagai tempat tumpuan untuk profesional mahir.

Peluang perniagaan difasilitasi oleh rangkaian dalam kumpulan industri yang pelbagai.

Sokongan kerajaan, termasuk status Malaysia Digital (MD), meningkatkan lagi komitmen kami untuk memupuk syarikat pemula dan memupuk pertumbuhan mereka.

Mengapa ia penting untuk menyediakan sokongan perniagaan dan penyelesaian teknologi ? Sejauh mana ia akan membantu syarikat pemula dan usahawan? Adakah terdapat sebarang permintaan?

Menyediakan sokongan menyeluruh adalah penting kerana syarikat pemula sering menghadapi cabaran unik pada peringkat awal mereka.

Sokongan kami membantu mereka mengatasi cabaran ini dengan menawarkan akses kepada sumber, kepakaran dan komuniti yang bekerjasama.

Sokongan ini boleh mempercepatkan pertumbuhan mereka dengan ketara, meningkatkan peluang mereka untuk berjaya, dan akhirnya menyumbang kepada ekonomi.

Permintaan untuk perkhidmatan sedemikian adalah besar, seperti yang dibuktikan oleh kadar penghunian kami yang tinggi secara konsisten dan maklum balas positif yang kami terima daripada ahli kami.

Dengan menawarkan sumber ini, kami menarik lebih banyak syarikat untuk memilih Malaysia sebagai hab perniagaan mereka, yang seterusnya, mewujudkan peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia. Kami juga memudahkan peningkatan kemahiran dan inovasi, memacu negara ke arah menjadi hab global untuk keusahawanan dan inovasi.

Setakat ini, di mana WORQ menyediakan perkhidmatan mereka? Adakah terdapat perancangan merancang mengembangkan tawaran ke peringkat antarabangsa?

Buat masa ini, WORQ menyediakan perkhidmatannya di beberapa lokasi utama di Malaysia, termasuk Subang Jaya, Taman Tun Dr Ismail, Bangsar, Mutiara Damansara, Bangsar South, KL Sentral dan Pulau Perhentian.

Semua cawangan WORQ terletak secara strategik berhampiran hab pengangkutan awam, termasuk stesen kereta api, untuk mempromosikan kaedah ulang-alik alternatif dan meningkatkan mobiliti, seterusnya mengurangkan pelepasan karbon.

Misi kami adalah untuk meliberalisasikan hartanah dan menjadikan ruang kerja yang fleksibel mudah diakses dari mana-mana sahaja, sama ada di pusat bandar yang sibuk atau pekan kecil.

Sebagai sebahagian daripada strategi pertumbuhan kami, kami terus meneroka peluang untuk mengembangkan penawaran perkhidmatan kami dan mempertimbangkan untuk pengembangan tawaran ke peringkat antarabangsa.

Walaupun tiada pengumuman khusus buat masa ini, kami tetap terbuka kepada peluang yang sejajar dengan misi kami untuk memperkasakan perniagaan dan profesional secara global melalui penyelesaian ruang kerja yang inovatif.

Setakat ini, berapa banyak peluang pekerjaan yang WORQ bantu cipta?

WORQ telah memainkan peranan penting dalam mewujudkan peluang pekerjaan dengan menyokong syarikat permulaan dan perniagaan yang seterusnya menjana pekerjaan.

Sehingga kini, kami telah mendayakan lebih 3,000 pekerja dalam ruang kerja bersama kami yang sedia ada.

Kami berbangga kerana telah menyumbang kepada pertumbuhan banyak syarikat, membantu mereka mengupah bakat dan mengembangkan operasi mereka.

Memandangkan komuniti kami terus berkembang maju, kami menjangkakan kesan positif yang berterusan terhadap penciptaan pekerjaan.

Apakah matlamat atau sasaran anda untuk tahun ini?

Pelan pengembangan WORQ adalah sejajar dengan matlamat Malaysia untuk menjadi hab perniagaan global dan menarik pelaburan asing, terutamanya dalam sektor teknologi dan digital.

Dengan kerjasama strategik kami dengan tuan tanah dan rangkaian ruang kerja fleksibel moden kami, kami menyasarkan untuk mengurangkan kos penubuhan dan menjalankan perniagaan di Malaysia, menjadikannya pilihan yang menarik bagi syarikat yang ingin mewujudkan kehadiran mereka di rantau ini.

Pelan segera kami termasuk meningkatkan ruang di bawah pengurusan kami kepada 200,000 kaki persegi menjelang akhir 2023.

Menjelang 2025, kami menyasarkan untuk menguruskan jumlah ruang seluas 450,000 kaki persegi sekali gus boleh memuatkan lebih 10,000 pekerja.

Perluasan ini menyumbang kepada penciptaan pekerjaan, pertumbuhan ekonomi dan kemajuan teknologi, sejajar dengan inisiatif kerajaan untuk menarik pelaburan dalam sektor digital dan memacu transformasi digital.

Faktor utama yang mendorong kejayaan kami adalah komitmen kami untuk menyediakan penyelesaian ruang kerja yang luar biasa, memupuk komuniti yang bertenaga dan menjalin perkongsian strategik seperti yang dilakukan dengan Kumpulan UOA.

Selain itu, tumpuan kami pada inovasi dan kekal mendahului trend tempat kerja yang berkembang memastikan kami terus memenuhi keperluan perniagaan dan profesional yang berubah-ubah di Malaysia dan seterusnya.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN