fbpx

PGB catat untung lebih rendah, RM410.58 juta

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Petronas Gas Bhd. (PGB) mengumumkan keuntungan bersih lebih rendah pada suku pertama berakhir 31 Mac 2022  sebanyak RM410.58 juta daripada RM516.40 juta dalam suku sama tahun lalu.

Menurut PGB, keuntungan bersih yang lebih rendah itu disumbangkan oleh kadar cukai efektif yang lebih tinggi berikutan pembayaran Cukai Makmur dan keuntungan sebelum cukai yang lebih rendah.

Untuk rekod, Cukai Makmur adalah cukai korporat yang memperoleh keuntungan melebihi RM100 juta bagi tahun taksiran 2022. Syarikat akan dikenakan cukai pendapatan pada kadar 24 peratus dan pendapatan bercukai selebihnya akan dikenakan cukai pendapatan pada kadar 33 peratus bagi tahun taksiran 2022.

Walau bagaimanapun, kumpulan merekodkan hasil yang lebih tinggi bagi suku tersebut iaitu RM1.46 bilion daripada RM1.34 bilion tahun ke tahun, terutamanya disumbangkan oleh hasil yang lebih tinggi daripada segmen utiliti berikutan harga produk yang lebih tinggi dan volum jualan elektrik yang lebih tinggi. 

Mengulas prestasi kumpulan, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Abdul Aziz Othman berkata, prestasi kewangan PGB pada suku pertama 2022 mencerminkan komitmen kumpulan untuk kecemerlangan operasi dan pengurusan kos walaupun dalam keadaan pasaran yang mencabar. 

“Kami membuat beberapa pembaharuan kontrak dengan pelanggan utiliti jangka panjang kami untuk suku semasa. Bergerak ke hadapan, kami menyasarkan untuk menyelesaikan baki pembaharuan kontrak utiliti tahun ini yang sepatutnya menyumbang secara lebih positif kepada segmen tersebut, selain meneroka peluang komersial yang lebih meluas. 

“Prestasi PGB pada 2022 dijangka kekal berdaya tahan dalam mengharungi pasaran yang mencabar. Ini didorong oleh peningkatan permintaan pelanggan serta model perniagaan kumpulan dan kontrak jangka panjang yang memastikan aliran hasil yang stabil terutamanya untuk pemprosesan gas, segmen perniagaan pengangkutan gas dan penggasan semula,” katanya dalam kenyataan.

Dalam pada itu, syarikat penyelidikan AmInvestment Bank telah mengekalkan pendirian positif mereka terhadap PGB.

Dalam nota kajian, AmInvestment Bank mengekalkan pendirian “beli” ke atas PGB dengan nilai saksama berasaskan jumlah bahagian (SOP) tidak berubah sebanyak RM20.20 yang mencerminkan premium tiga peratus untuk alam sekitar, sosial dan penarafan tadbir urus (ESG) empat bintang.

MIDF Research juga mengekalkan saranan “beli” dengan harga sasaran (TP) tidak berubah sebanyak RM17.90 untuk PGB.

“Pasaran gas terus dilanda dengan ketidakpastian tahun ini, di sebalik sekatan bahan api Rusia di tengah-tengah bekalan global yang ketat dan peningkatan permintaan serantau.

“Sementara itu, harga gas berada dalam aliran menaik sejak awal tahun ini, menyediakan kapasiti berterusan bagi kumpulan untuk memanfaatkan kenaikan harga,” katanya dalam nota berasingan.

Namun, MIDF Research berpendapat risiko ketidakstabilan mengendahkan inflasi global akan kekal dalam jangka sederhana pendek.

“Memandangkan PGB telah mengekalkan daya tahan dan prestasi kukuhnya merentas semua kemudahannya pada suku semasa, kami terus melihat PGB secara positif untuk tempoh akan datang, berdasarkan hasil mampan dan aliran pendapatan serta penggunaan loji yang hampir penuh.

“Sebagai pertimbangan keputusan suku semasa dan ketidaktentuan mengenai turun naik harga minyak dan gas tahun ini, kami menyemak semula unjuran pendapatan kami untuk tahun kewangan berakhir 2022 dan 2023 turun sedikit masing-masing sebanyak lima peratus dan empat peratus,” ujarnya. – UTUSAN

POPULAR

KOSMO! TERKINI