McDonald’s Malaysia agih 500,000 baucar sempena sambutan Hari Guru - Utusan Malaysia

McDonald’s Malaysia agih 500,000 baucar sempena sambutan Hari Guru

PETALING JAYA: McDonald’s Malaysia mengagihkan 500,000 baucar hidangan percuma kepada guru di seluruh negara sebagai tanda penghargaan buat sumbangan mereka kepada masyarakat Sempena sambutan Hari Guru.

Baucar hidangan percuma itu diedarkan kepada guru yang bertugas di sekolah kebangsaan dan sekolah bantuan kerajaan di bawah Kementerian Pendidikan dan boleh ditebus di mana-mana restoran McDonald’s berdekatan bermula 16 Mei hingga 30 Jun ini.

Dengan baucar hidangan percuma yang diagihkan, guru boleh menikmati hidangan Spicy Sesame McChicken atau Sausage McMuffin with Egg di mana-mana restoran McDonald’s di seluruh negara.

Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia, Datuk Azmir Jaafar berkata, guru memainkan peranan penting memotivasikan murid untuk memenuhi potensi diri mereka dan ini amat penting memandangkan murid-murid adalah generasi pemimpin masa depan negara.

“Selain daripada tanda penghargaan kepada barisan pendidik negara, pemberian baucar ini adalah sebahagian daripada komitmen McDonald’s untuk menyumbang kepada masyarakat di sekitar lokasi operasinya.

“McDonald’s Malaysia berbesar hati membelanja guru dengan hidangan McDonald’s sempena Hari Guru. Kami berharap dapat memainkan peranan kami memotivasikan golongan pendidik untuk terus membimbing dan mendidik generasi muda di negara kita untuk memenuhi potensi diri mereka,” katanya.

Pengagihan baucar percuma ini adalah satu lagi usaha McDonald’s untuk menghargai guru.

Pada 14 Mei lalu, McDonald’s Malaysia telah menyampaikan wang tunai RM5,000 dan trofi kepada 25 pemenang Anugerah Guru Inspirasi (AGI) McDonald’s 2022. 

AGI McDonald’s merupakan anugerah tahunan yang mengajak rakyat Malaysia mencalonkan ‘Cikgu Luar Biasa’ yang menjalankan tanggungjawab mereka melebihi tugas-tugas hakiki untuk mendidik murid secara menyeluruh.

Tahun ini, McDonald’s Malaysia telah menerima lebih daripada 5,600 pencalonan awam untuk AGI 2022, yang kini memasuki tahun keenam penganjurannya. 

Sejak diperkenalkan pada tahun 2017, AGI McDonald’s telah menganugerahkan 131 guru yang melakukan yang terbaik untuk mendidik dan membimbing sumber paling berharga negara iaitu anak-anak kita dalam perjalanan pembelajaran mereka.

McDonald’s juga kini sedang menganjurkan parti Hari Guru di semua restorannya di seluruh negara dan berlanjutan sehingga 30 Jun 2022. 

Guru dari sekolah-sekolah berdekatan restoran McDonald’s diraikan dengan hidangan enak McDonald’s dan aktiviti permainan menarik.

Diperkenalkan pada tahun 2015, sambutan Hari Guru di restoran McDonald’s adalah sebahagian daripada usaha jenama ini untuk memberikan kenangan terindah atau ‘feel-good moments’ kepada semua guru di Malaysia. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN