fbpx

Dari tepi jalan, Nasi Lemak Saleha kini miliki dua restoran

Saleha Abdullah menunjukkan nasi lemak di hadapan restorannya di Sri Rampai, Kuala Lumpur baru-baru ini.

KUALA LUMPUR: Sekiranya 10 tahun lalu, Nasi Lemak Saleha hanya dijual di kedai kecil tepi jalan tetapi kini pemilik restoran nasi lemak ini boleh tersenyum lega kerana telah berjaya membuka dua buah cawangan restoran di sekitar Sri Rampai, Kuala Lumpur dan Ampang, Selangor.

Lebih menarik, populariti Restoran Nasi Lemak Saleha yang dimiliki Saleha Abdullah, 53, turut dikenali dalam kalangan pengemar nasi lemak tempatan mahupun pelancong luar negara ekoran mendapat liputan media hingga ke peringkat antarabangsa.

Bersandarkan resipi istimewa yang menghasilkan menu enak, Restoran Nasi Lemak Saleha telah membolehkan pemiliknya menjana pendapatan harian sehingga lima angka.

Saleha memberitahu, kisah perjalanannya dalam perniagaan adalah sama seperti peniaga lain tetapi rahsia kejayaannya yang bermula pada tahun 2017 itu adalah mengutamakan penjagaan kualiti dan perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan.

“Saya sentiasa terbuka menerima pandangan pelanggan untuk memperbaiki kekurangan, membuatkan jenama ini telah mendapat sambutan baik daripada pelanggan.

“Pada saya, untuk memastikan perniagaan kekal dan bertahan lama adalah daripada rahsia menunya yang menepati cita rasa pelanggan dan juga perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan agar mereka selesa menikmati juadah.

“Selain itu, saya juga tidak mengurangkan bahan yang digunakan dalam bahan masakan sungguhpun harga barang naik kerana mahu berikan rasa nasi lemak yang konsisten,” katanya ketika di temui di Restoran Nasi Lemak Saleha di Sri Rampai baru-baru ini.

Saleha mula berkecimpung dalam dunia perniagaan dengan membuka sebuah gerai kecil di tepi jalan.

“Mungkin pengalaman membantu arwah ibu di kedai runcit miliknya membuatkan saya faham akan kepentingan perkhidmatan pelanggan dan selok belok perniagaan,” katanya.

Pada peringkat awal perniagaan, Saleha hanya memasak untuk satu kilogram (kg) beras sahaja dan jumlah beras tersebut terus bertambah secara berperingkat berdasarkan jualan nasi lemak yang semakin laris.

“Dengan modal RM3,000, saya menggunakannya dengan cermat dan memastikan pulangan modal digunakan dengan baik.

“Bermula dengan 10 pekerja, kini dua cawangan restoran memiliki 60 pekerja selain anak-anak turut membantu saya untuk menguruskan perniagaan ini,” katanya.

Menyentuh tentang proses penyediaan nasi lemak, kata Saleha, operasi memasak bermula seawal pukul 4 pagi dan dianggarkan sebanyak 150 ekor ayam diperlukan untuk dijadikan lauk sambal nasi lemak.

“Persediaan membuat sambal amat penting kerana ia mengambil masa hampir tujuh jam supaya cili dipastikan cukup masak.

“Proses ini dianggarkan untuk hidangan kira-kira 2,000 orang dan prosesnya dilakukan dua kali sehari.

“Selain itu, kami juga menyediakan menu tambahan seperti ayam goreng, telur mata, sambal sotong dan paru goreng berempah,” katanya.

Saleha mengakui, kejayaan yang diraihnya itu hasil bantuan dan bimbingan daripada Amanah ikhtiar Malaysia (AIM).

“Permulaan modal yang dipinjam dari AIM membolehkan saya membesarkan anak-anak dengan menggunakan duit jualan nasi lemak.

“AIM bukan hanya menjadi landasan untuk peniaga kecil mendapatkan bantuan modal perniagaan, tetapi juga menjadi agensi yang turut membantu dari pada aspek sokongan moral dan bimbingan perniagaan yang amat penting,” katanya. – UTUSAN

Saleha Abdullah

* No telefon: 012-718 0400
* Lokasi: Sri Rampai & Ampang
* Perniagaan: Nasi Lemak Saleha

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN