fbpx

Ekonomi Malaysia diunjur 8% 2021

TENGKU ZAFRUL TENGKU ABDUL AZIZ

KUALA LUMPUR: Kedudukan ekonomi negara dijangka akan berkembang sehingga 8.0 peratus tahun hadapan sekali gus menjadi pertumbuhan ekonomi terpantas dalam kalangan negara-negara di Asia Timur.

Sehubungan itu, Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, ia merupakan bukti jelas bahawa Malaysia adalah platform terbaik bagi memacu perniagaan dalam rantau ini dengan pelaburan dan memanfaatkan potensi pertumbuhan negara.

Katanya, Malaysia telah pun menunjukkan mampu berdaya tahan dalam tempoh mencabar ini selepas mencatatkan pelaburan langsung asing (FDI) positif dalam suku kedua berjumlah RM696.5 bilion pada penghujung Jun walaupun berhadapan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Beliau berkata, jumlah yang direkodkan itu dilengkapi dengan 726 projek dengan cadangan pelaburan RM36.7 bilion yang sedang dirancang.

“Saya ingin mengulangi kata-kata bahawa Malaysia tetap terbuka untuk perniagaan. Kami telah membantu perniagaan mengekalkan keupayaan operasi melalui inisiatif seperti program subsidi upah yang telah menjimatkan 2.6 juta pekerjaan serta program penggunaan teknologi yang telah membantu menaiktaraf perniagaan sama ada besar atau kecil.

“Kita juga menyaksikan perniagaan Malaysia di sektor utama memanfaatkan peluang dengan mengubah trend semasa termasuk produk dan peralatan kesihatan, elektrikal dan elektronik, teknologi kewangan (fintech) dan e-dagang.

“Malaysia juga berjaya menempatkan diri dalam persekitaran perniagaan sihat apabila menduduki tangga ke-12 daripada 190 ekonomi dalam laporan Menjalankan Perniagaan 2020 oleh Bank Dunia, naik tiga anak tangga daripada tahun sebelumnya. Kami berharap dapat mengekalkan pertumbuhan ini untuk memastikan pemulihan ekonomi berterusan,” katanya ketika menyampaikan ucap tama secara maya di Sidang Kemuncak Ekonomi Malaysia 2020 hari ini.

Sidang kemuncak dengan tema Covid-19: Penilaian Impak Kewangan dan Ekonomi serta Akibatnya itu adalah anjuran Institut Strategik Asia Pasifik Kingsley.

Dalam pada itu, memetik laporan Bernama, Tengku Zafrul berkata, kerajaan mungkin akan mempertimbangkan untuk menggabungkan bantuan tunai langsung kepada rakyat selepas Belanjawan 2021.

Beliau berkata, kerajaan ketika ini sedang mengadakan perbincangan dengan pihak berkepentingan termasuk Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) bagi menaiktaraf program subsidi upah memandangkan pelbagai aspek perlu dipertimbangkan termasuk perbezaan gaji yang ada di Malaysia.

“Sebagai contoh, Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) adalah untuk Perkeso dan dalam masa yang sama, program subsidi upah adalah daripada kerajaan dan berdasarkan kepada pendekatan bersasar kepada sektor tertentu,” katanya.

Sesi tersebut dikendalikan oleh Pengerusi Bursa Malaysia Bhd., Tan Sri Abdul Wahid Omar.

Tengku Zafrul menjawab pertanyaan sama ada kerajaan akan mempertimbangkan untuk menyatupadukan program krisis langsung sedia ada terutama bantuan dalam Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana), upah dan juga skim pengeluaran kepada sesuatu automatik sama seperti negara lain. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 28: Operation timed out after 10001 milliseconds with 0 bytes received