Harga minyak mentah dunia jatuh - Utusan Malaysia

Harga minyak mentah dunia jatuh

Langkah Arab Saudi menurunkan harga minyak bagi menarik pembeli di Asia dan Amerika Syarikat serta perang harga dengan Rusia mendorong kejatuhan harga komoditi itu di pasaran global. – GAMBAR HIASAN/AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

NEW YORK: Masalah pasaran sekali lagi mendorong kejatuhan harga minyak mentah dunia.

Minyak mentah WTI susut sebanyak tujuh peratus kelmarin kepada AS$36.76 (RM153.44) setong. Ia merupakan harga terendah dalam tempoh hampir tiga bulan. Harga minyak mentah pernah mengalami kejatuhan sebanyak sembilan peratus sebelum ini.

Sementara itu, minyak Brent yang menjadi penanda aras global didagangkan di bawah AS$40 (RM166.96) setong, paras terendah sejak Jun lalu.

Kejatuhan harga komoditi itu didorong oleh kebimbangan mengenai jumlah bekalan sebenar yang diperlukan oleh pasaran dalam keadaan ekonomi global masih tidak menentu.

Ketika ini, permintaan terhadap minyak pesawat kekal rendah akibat industri penerbangan yang masih suram berikutan kebimbangan penum­pang untuk melancong kerana wabak Covid-19.

“Permintaan semakin menurun, manakala bekalan pula meningkat,” kata Pengarah Tenaga Hadapan di Mizuho Securities, Robert Yawger.

Menurut laporan Bloomberg, punca sebenar kejatuhan harga disebabkan pengumuman Arab Saudi untuk memotong harga jualan minyaknya kepada Asia dan Amerika Syarikat.

Jelas laporan itu, bukanlah satu petanda yang baik apabila negara pengeksport utama mi­nyak dunia itu mahu menurunkan harga semata-mata untuk menarik pembeli.

“Ia adalah amaran berganda. Manakala OPEC pula seolah-olah panik dengan memberi petanda buruk kepada komuniti tenaga,” kata Yawger.

Kejatuhan berterusan harga minyak mentah itu berlaku ketika banyak pasaran utama dunia mengalami kejatuhan.

Pasaran Nasdaq misalya, jatuh sebanyak 10 peratus dalam sesi dagangan kelmarin dengan saham-saham syarikat seperti Tesla, Apple dan Zoom mengalami kejatuhan lebih besar.

“Minyak turut menerima risiko kejatuhan pasaran. Tidak ada apa-apa yang berubah dalam asas perniagaan berkenaan bekalan dan permintaan,” kata penganalisis tenaga di Neuberger Berman, Jeff Wyll.

Para pelabur juga dilaporkan keluar daripada saham-saham minyak. Ini menyaksikan saham-saham syarikat seperti Apache, Occidental Petroleum dan Diamonback Energy jatuh lebih enam peratus dalam sesi dagangan kelmarin, manakala saham ExxonMobile susut tiga peratus.

Pandemik Covid-19, perang harga minyak antara Rusia dan Arab Saudi dijangka akan terus menjejaskan harga minyak mentah global. Bank Amerika dalam laporannya sebelum ini menjangkakan, pasaran global minyak mentah akan kembali normal dalam tempoh tiga tahun. – AGENSI

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN