95 peratus gelatin tiada sijil halal?

95 peratus gelatin tiada sijil halal?

DR. FARHAN MOHD. SAID
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUANTAN: Lebih 95 peratus gelatin atau protein haiwan yang digunakan dalam pembuatan makanan, ubat-ubatan, kos­­metik dan produk kegunaan harian di negara ini didakwa tiada sijil halal. Kebanyakannya didakwa berasal daripada sumber yang disembelih secara tidak halal dan tidak mengikut syarak. Pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan Kimia dan Proses (FTKKP) Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA), Prof. Madya Dr. Farhan Mohd. Said berkata, kurang daripada tiga peratus adalah gelatin halal yang berasal daripada bahan halal atau dibenarkan. Peratusan rendah itu antaranya di­sebabkan piawaian dan prosedur mendapatkan sijil halal yang kompleks. Katanya, semua…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN