Guna MPV angkut 1,360 kg minyak masak peket untuk diseleweng

Guna MPV angkut 1,360 kg minyak masak peket untuk diseludup

DUA anggota penguat kuasa KPDN Kelantan menunjukkan minyak masak peket yang dirampas selepas menahan sebuah MPV di Kota Kubang Labu, Wakaf Bharu, Kelantan semalam.-UTUSAN/IHSAN KPDN KELANTAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

TUMPAT: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Kelantan merampas 1,360 kilogram (kg) minyak masak peket yang cuba diseleweng ke negara jiran selepas menahan sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) di hadapan sebuah premis di Kota Kubang Labu, Wakaf Bharu, di sini semalam.

Penahanan MPV jenis Perodua Alza itu dilakukan menerusi kerjasama KPDN Kelantan dengan Pasukan Polis Marin  (PPM) Wilayah Tiga, Pengkalan Kubor pada pukul 12.10 tengah hari melalui Op Pencegahan Ketirisan Barang Kawalan.

Pengarahnya Azman Ismail berkata, bertindak atas maklumat risikan sepasukan anggota bertugas telah mengekori sebuah MPV yang dipandu dalam keadaan mencurigakan dari arah Kota Bharu menghala ke Tumpat.

Menurutnya, menyedari diekori suspek telah bertindak memecut kenderaannya memasuki bulatan Pasir Pekan menghala ke Wakaf Bharu.

“MPV yang dinaiki oleh suspek kemudian tersangkut pada penghadang jalan di hadapan sebuah premis semasa cuba melarikan diri. Selepas itu suspek keluar dari MPV tersebut dan terus melarikan diri daripada dicekup.

“Pemeriksaan lanjut ke atas MPV itu membawa kepada penemuan beberapa kotak yang mengandungi minyak masak peket bersubsidi sebanyak 1,360 kilogram,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Azman memberitahu, nilai rampasan anggaran minyak masak peket termasuk MPV itu dianggarkan berjumlah RM23,400 dan kes disiasat dibawah Akta Kawalan Bekalan 1961.

Katanya, KPDN Kelantan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang terlibat dalam aktiviti penyeludupan barangan bersubsidi negara.-UTUSAN

 

 

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN