fbpx

21,000 bakau ditanam di kolam ternakan udang terbiar

ABDUL Rahman Sulong memeriksa pokok bakau yang ditanam di bekas kolam undang di Pulau Tanjung Surat, Kota Tinggi disini. -UTUSAN/RAJA JAAFAR ALI

KOTA TINGGI: Sebanyak 21,000 batang pokok bakau akan ditanam di bekas kolam ternakan udang yang terbiar seluas 2.22 hektar di Pulau Tanjung Surat disini.

Kerja-kerja semaian pokok itu kini giat dijalankan oleh penduduk kampung melalui Pertubuhan Sahabat Hutan Bakau Pulau Tanjung Surat.

Ketua biro tapak semaian pertubuhan itu, Abdul Rahman Sulong, 61, berkata, seramai 22 ahli dari pertubuhan ini memainkan peranan menyemai dan menanam anak pokok bakau bagi memulihara kawasan terbiar di pulau tersebut.

“Sehingga kini sebanyak 12,000 pokok bakau ditanam di kolam ternakan udang dan ribuan lagi anak pokok bakau yang disemai menunggu masa untuk ditanam.

“Pokok bakau yang ditanam dari jenis bakau minyak dan kurap untuk tiga tahun sehingga 2023,” katanya kepada Utusan Malaysia di Tapak Semaian Pokok Bakau di Pulau Tanjung Surat, di sini hari ini.

Menurutnya lagi, anak pokok bakau yang disemai menunggu masa sehingga enam bulan untuk membesar sebelum dipindahkan dari tapak semaian ke kawasan tanaman bakau.

Abdul Rahman berkata, kerja-kerja semaian dan menanam pokok bakau bermula dari bulan Disember tahun lalu dengan kerjasama dari Petronas.

Katanya, benih-benih pokok bakau diusahakan sendiri oleh penduduk kampung dan disemai di tapak semaian sehingga matang dalam tempoh enam bulan sehingga daun-daun bakau mula bercambah. –UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN