Mangsa terselamat tanah runtuh Papua berdepan risiko wabak

Mangsa terselamat tanah runtuh Papua berdepan risiko wabak penyakit

GAMBAR menunjukkan penduduk tempatan menggali di tapak tanah runtuh di kampung Yambali di wilayah Maip Mulitaka, di Wilayah Enga, Papua New Guinea. -AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PORT MORESBY: Mangsa yang terselamat daripada tanah runtuh Papua New Guinea yang maut berdepan risiko wabak penyakit yang ketara dan masih belum menerima bekalan makanan dan air bersih yang mencukupi.

Menurut agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), sumber air tercemar dan risiko penyakit semakin meningkat selepas enam hari komuniti lereng gunung itu tertimbus dalam lautan tanah, batu dan serpihan.

Sebahagian besar air di kawasan itu mengalir melalui tapak tanah runtuh, kini menjadi tanah perkuburan sepanjang 600 meter.

“Anak sungai yang mengalir dari serpihan itu kini tercemar, menimbulkan risiko besar wabak penyakit,” 

“Tiada kaedah digunakan untuk merawat air supaya selamat untuk diminum,” kata agensi agensi PBB yang turut memberi amaran tentang cirit-birit dan malaria.

Sepanjang minggu lalu, penduduk Yambeli dan Lapak menggali tanah yang tidak terkira banyaknya dalam usaha mencari saudara mara mereka yang tertimbus.

Saksi mata melaporkan bau busuk mayat menjadi sangat menyengat.

Pegawai tempatan berkata, antara enam dan 11 mayat ditemukan setakat ini.

Mendapatkan air bersih, tablet penulenan dan bekalan makanan bagi menyelamatkan nyawa ke tapak itu disenaraikan sebagai keutamaan oleh Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi (IOM) PBB.

Tanah runtuh itu turut memutuskan jalan utama pergi dan balik masyarakat dan hubungan masih belum dibersihkan.

Jumlah kematian yang disahkan dijangka meningkat dengan ketara apabila jentera berat tiba dan berfungsi melalui zon bencana yang berukuran 90,000 meter persegi.

Pentadbir wilayah Enga, Sandis Tsaka berkata, masih belum boleh mendapatkan jentera, jurutera atau tawaran teknikal sedemikian ke tapak itu kerana risiko pergerakan tanah yang tidak stabil.

Agensi bantuan dan penderma asing juga bimbang bahawa anggaran yang tidak boleh dipercayai tentang jumlah kematian, cedera dan kehilangan tempat tinggal merumitkan tindak balas antarabangsa.

“Ketiadaan maklumat yang tepat dan tepat pada masanya mengenai kawasan dan penduduk yang terjejas menghalang perancangan dan penyampaian bantuan kemanusiaan yang berkesan,” IOM memberi amaran.

Perdana Menteri Papua New Guinea, James Marape menganggarkan jumlah kematian pada 2,000 yang akan menjadikan ini salah satu tanah runtuh paling maut dalam ingatan baru-baru ini.

Tetapi pakar imej satelit, profesional bantuan bencana, pegawai tempatan dan diplomat semuanya memberitahu AFP bahawa jumlah itu mungkin meningkat dengan ketara.

“Untuk tanah runtuh sebesar ini, ini adalah jenis kehilangan nyawa yang anda akan lihat di sebuah bandar.

“Imej pra-kegagalan hanya tidak menyokong idea bahawa terdapat tumpuan orang itu,” pakar tanah runtuh dan Naib Canselor Universiti Hull, David Petley memberitahu AFP.

Tsaka, pentadbir wilayah Enga, memberitahu AFP bahawa jumlah kematian mungkin dalam ratusan berbanding ribuan.

Beliau berkata mangsa yang mengalami trauma tidak dapat memberikan maklumat yang boleh dipercayai mengenai orang tersayang yang masih hilang.

“Pasukan respons mula mengumpul maklumat tentang siapa yang berada di sana dan jumlah orang yang terjejas,” kata Tsaka yang berharap angka awal disahkan lewat Jumaat. -AFP

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya