Protes pro-Palestin di kampus universiti AS mengerikan

Protes pro-Palestin di kampus universiti AS mengerikan -Netanyahu

PENUNJUK perasaan terus mengekalkan perkhemahan di kampus Universiti Columbia, selepas rundingan malam yang tegang, untuk menyokong rakyat Palestin di New York City, semalam. -REUTERS
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BAITULMUQADDIS:  Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berpendapat, lebih banyak yang perlu dilakukan untuk menghentikan protes pro-Palestin yang merebak di seluruh kampus Amerika Syarikat (AS) dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Netanyahu menyifatkan apa yang berlaku di kampus kolej AS adalah mengerikan.

“Ia tidak wajar. Ia perlu dihentikan. Ia perlu dikutuk dan dikutuk sekeras-kerasnya.

“Tanggapan beberapa presiden universiti adalah memalukan. Sekarang, mujurlah, pegawai negeri, tempatan, persekutuan, ramai daripada mereka bertindak balas secara berbeza tetapi perlu ada lebih banyak lagi. 

Lebih banyak yang perlu dilakukan,” katanya dalam satu kenyataan yang menuduh perusuh antisemitik mengambil alih universiti terkemuka.

Bantahan ke atas tindakan Israel di Gaza meningkat di seluruh kampus AS dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan perang Gaza kini memasuki bulan ketujuh.

Penunjuk perasaan pro-Palestin menggesa gencatan senjata dan supaya universiti mereka melepaskan diri daripada syarikat yang mempunyai hubungan dengan Israel. 

Berpuluh-puluh pelajar digantung oleh universiti dan ditangkap oleh polis.

Dalam pada itu, beberapa pelajar Yahudi dan Israel berkata, protes itu menjadikan universiti menjadi persekitaran yang bermusuhan di mana mereka berasa terancam. 

Ada yang melaporkan peningkatan antisemitisme di kampus. 

Beberapa orang Yahudi juga dilihat vokal dalam protes anti-perang, termasuk kumpulan seperti Jewish Voice for Peace yang telah mengetuai beberapa demonstrasi.

Pada 7 Oktober lalu, Hamas mengetuai serangan ke atas komuniti Israel selatan di mana 1,200 orang terbunuh dan 253 telah diambil sebagai tebusan, menurut pengiraan Israel.

Israel sejak itu membunuh lebih 34,000 rakyat Palestin dalam serangan berterusan ke atas Gaza yang dikepung, dengan beribu-ribu dikhuatiri tertimbus di bawah runtuhan, menurut pihak berkuasa Gaza. 

Serangan itu memusnahkan sebahagian besar kawasan terkepung itu menyebabkan kebanyakan 2.3 juta penduduknya dipindahkan dan mewujudkan krisis kemanusiaan. -REUTERS

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya