Golf: Eropah rampas Ryder Cup tewaskan AS di Rom

Golf: Eropah rampas Ryder Cup hasil kemenangan dramatik ke atas AS di Rom

ryder cup
Pasukan Eropah meraikan kejayaan mereka merampas semula Ryder Cup dari Amerika Syarikat pada pertarungan di Rome semalam. - AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

ROME: Luke Donald selaku kapten pasukan Eropah untuk golf Ryder Cup mengharungi  emosi ibarat ‘rollercoaster’ ketika Eropah memenangi semula Piala Ryder secara dramatik di Rom.

Dengan Eropah memerlukan empat mata daripada 12 perlawanan individu hari Ahad untuk menewaskan Amerika Syarikat, Tommy Fleetwood memenangi perlawanan ke-11 untuk melepasi mata 14½ yang diperlukan.

Dan dengan beratus-ratus peminat berasak-asak di sekitar tepi green ke-18, pemain Ireland Shane Lowry memberikan kemenangan mutlak kepada Eropah dengan 16½-11½.

“Ia kelihatan baik awal tetapi kemudian kelihatan seperti ia boleh menjadi hari yang buruk,” kata kapten Eropah Donald kepada BBC Sport.

“Pemain-pemain kami terus bertahan di lapangan seperti saya tahu mereka akan melakukannya. Dua hari pertama adalah kunci kepada kami untuk kembali menjadi pendahulu.

“Pemain Amerika begitu kuat dalam perseorangan tetapi kami ada 12 pemain yang kuat. Semua orang menyumbang. Saya hanya suka mereka ini – anda memerlukan superstar anda untuk muncul dan mereka melakukannya.

“Saya telah meletakkan segala-galanya dan saya sangat gembira mereka dapat menang.”

Ia melebarkan rekod tanpa kalah Eropah di tempat sendiri melebihi 30 tahun dan juga bermakna lima Piala Ryder yang lalu telah dimenangi oleh pasukan tuan rumah.

Kapten AS, Zach Johnson berkata: “Eropah dan Luke bermain hebat dan memperolehnya” sebelum memikul kesalahan atas kekalahan mereka, mengakui dia telah “membuat beberapa keputusan yang buruk”.

“Ia agak mudah, kami kalah,” tambah Johnson.

“Kami menunjukkan semangat dan hati yang kental, ia menjadi menarik di luar sana. Ia mempunyai momentum. Saya bangga dengan rakan-rakan saya.”

Ryder cup
KAPTEP Eropah, Luke Donald menjulang Ryder Cup selepas menewaskan AS di Rome, semalam, – AFP

Mantera Donald sepanjang minggu adalah tentang memulakan “permulaan pantas” dan pemainnya telah memberikan persembahan pada hari Jumaat dan Sabtu, memenangi kedua-dua sesi pagi 4-0 dan 3-1 ketika Eropah membina kelebihan 10½-5½ untuk menghadapi hari Ahad.

Dan warga England itu, yang memenangi kesemua empat Piala Ryder yang ditandinginya sebagai pemain, menyusun perlawanan perseorangan teratas dengan pemain terbaiknya.

Rancangan itu ampaknya berfungsi dengan warna biru yang wewakili Eropah membanjiri papan mata apabila mereka mendahului dalam lima daripada enam perlawanan teratas untuk menggembirakan sebahagian besar daripada anggaran 55,000 peminat di Kelab Golf Marco Simone.

Pemain nombor empat dunia Viktor Hovland memberikan mata pertama. Dia mendahului dengan tiga mata selepas enam lubang menentang Collin Morikawa sebelum melakar kemenangan 4&3.

Pemain nombor tiga dunia Jon Rahm menentang ranking teratas AS Scottie Scheffler dalam pertandingan yang menyaksikan pendahulu bertukar bersilih ganti.

Rahm berada dua di depan selepas lima lubang, kemudian Scheffler bangkit kembali dengan tiga birdie dalam enam lubang seterusnya untuk mendahului satu di depan selepas 11 lubang.

Bahang meningkat apabila Rahm melakukan birdie pada dua lubang seterusnya untuk mendahului semula; Scheffler membalas dengan birdie berturut-turut untuk menang dua lubang berikutnya.

Tetapi pemain AS itu gagal membenam putting pada jarak arak 15 kaki untuk memenangi perlawanan, dengan  Rahm melakukan pukulan dua putt dari kira-kira jarak 60 kaki cukup untuk memenangi separuh mata bagi meletakkan Eropah mendahului 12-6 selain memastikan dia menamatkan pertandingan tanpa kalah dengan tiga mata daripada empat perlawanan.

Pemain nombor dua dunia Rory McIlroy dan pemain England Tyrrell Hatton menambah dua lagi mata dengan pemain Ireland Utara itu menamatkan saingan sebagai penyumbang mata terbanyak Eropah kepada empat daripada lima perlawanan, manakala Hatton menamatkan dengan tiga setengah mata.

Kedua-dua pemain tidak ketinggalan ketika mereka menewaskan Sam Burns dan juara Terbuka British, Brian Harman masing-masing untuk membawa Eropah kepada 14 mata dan di ambang untuk mendapatkan semula trofi yang mereka tewas dengan teruk di Whistling Straits, AS pada 2021.

Tetapi pencarian setengah lagi mata penting untuk merealisasikan impian  membawa pulang Piala Ryder ke Eropah menyebabkan Donald menggaru kepalanya.

“Kami terus melihat papan markah dan berfikir, di mana kami akan dapati 14 mata setengah?” katanya.

Patrick Cantlay, yang kedinya Joe LaCava berada di tengah-tengah konfrontasi jelek dengan McIlroy pada penghujung perlawanan empat bola pada Sabtu, meletakkan mata AS pertama di papan markah, berjaya menahan kebangkitan Justin Rose sebelum melakukan birdie untuk menang pada lubang ke-17.

Pasukan AS meraih tiga mata seterusnya, dengan juara major lima kali Brooks Koepka menewaskan rookie Ludvig Aberg 3&2, beberapa saat sebelum Max Homa menewaskan Matt Fitzpatrick pada yang lubang terakhir, manakala Xander Schauffele menewaskan Nicolai Hojgaard 3&2.

Mata yang diperlukan untuk mengesahkan kemenangan Eropah itu muncul apabila Fleetwood menewaskan Rickie Fowler.

Fleetwood memastikan mata kemenangan Eropah pada lubang ke-17 menyebabkan suasana kecoh apabila peminat membanjiri lubang 18 untuk meraikan kejayaan itu.

Di belakang Fleetwood adalah Bob MacIntyre dari Scotland yang dianggap sebagai penawar jika Fleetwood teas. MacIntyre yang sentiasa di hadapan Terbuka AS, Wyndham Clark juga menang pada lubang ke-17 untuk memberikan mata ke-16 kepada Eropah, Dua juga menamatkan kempen Piala Ryder pertamanya tanpa kalah dengan dua setengah mata.

Pesangan individu terakhir Shane Lowry dan Jordan Spieth menamatkan permainan dengan berkongsi setengah mata menurun. yang terakhir.

Separuh mata untuk Lowry dan Spieth itu bermakna acara individu ditamatkan dengan AS dan Eropah berkongsi enam mata setiap satu dan semua tumpuan kini akan beralih ke Bethpage, di New York, untuk edisi ke-45 Ryder Cup pada September 2025. – BBC

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN