Pendapatan LBS meningkat 26 peratus kepada RM1.72 bilion

Pendapatan LBS meningkat 26 peratus kepada RM1.72 bilion

lbs
Lim Hock San.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: LBS Bina Group Berhad (LBS) mengumumkan keputusan bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 (FYE2022) dengan pendapatan meningkat sebanyak 26 peratus kepada RM1.72 bilion iaitu pencapaian tertinggi yang diraih oleh LBS.

Syarikat turut mencatat peningkatan keuntungan selepas cukai (PAT) sebanyak 17 peratus, daripada RM114.92 juta kepada RM134.48 juta.

Meskipun berhadapan dengan cabaran global, ketidakstabilan geo-politikal, gangguan rantaian bekalan dan tekanan inflasi, LBS mengekalkan prestasi yang positif ini daripada campuran produk LBS terutama bagi segmen rumah mampu milik selaras dengan tiga matlamat syarikat iaitu mampu milik, kesinambungan dan komuniti. 

Prestasi cemerlang FYE2022 turut disokong oleh gabungan strategi pemasaran kreatif yang sihat dan berdaya saing.

LBS juga terus komited untuk menawarkan ganjaran dan manfaat menarik kepada pembeli rumah menerusi Kempen LBS Fabulous Extra dengan hadiah cabutan bertuah bernilai RM1.5 juta. 

Dari segi pembangunan hartanah, Lembah Klang kekal sebagai salah satu faktor penyumbang pendapatan utama LBS iaitu melebihi 84 peratus daripada hasil Kumpulan bagi FYE2022.

Kenaikan ini didorong oleh kadar pengambilan yang baik, dan perkembangan kemajuan pembinaan yang stabil di beberapa projek utama LBS seperti di Bukit Jalil, LBS Alam Perdana, KITA @ Cybersouth, dan projek Rumah Idaman MBI.

Bagi suku keempat tahun kewangan dalam tinjauan, LBS melaporkan hasil sebanyak RM372.76 juta.

Di samping itu, PAT dan keuntungan selepas cukai serta kepentingan bukan kawalan masing-masing adalah sebanyak RM28.33 juta dan RM25.65 juta. 

LBS mempunyai 18 projek pembangunan yang sedang berjalan dengan Nilai Pembangunan Kasar (“GDV”) sebanyak RM5.7 bilion dan bank tanah seluas 2,970 ekar. Jualan tidak dibil direkodkan sebanyak RM2.40 bilion dijangka memberikan pulangan positif kepada Syarikat bagi tempoh dua ke tiga tahun ke hadapan.

Mengulas mengenai keputusan itu, Pengerusi Eksekutif LBS, Tan Sri Lim Hock San berkata: “LBS sekali lagi melepasi jangkaan dan menutup tirai tahun 2022 dengan kukuh sekaligus meletakkan kami pada kedudukan yang stabil bagi tahun 2023.

“Satu penghormatan bagi LBS kerana berpeluang untuk menyaksikan pemulihan pasaran hartanah, dan kami menjangkakan keyakinan pasaran akan bertambah baik pada tahun 2023.

“LBS turut  menyasarkan 12 buah projek baharu dengan nilai GDV sebanyak RM2.09 bilion pada suku akan datang.”

Beliau turut menambah bahawa pPrestasi kewangan LBS dilihat kekal berdaya tahan seperti peningkatan pendapatan pada tahun 2022.

LBS berjaya melepasi sasaran jualan 2022, sebanyak 25 peratus, iaitu dari sasaran awal RM1.6 bilion kepada RM2.0 bilion. Ini merupakan bukti kepercayaan dan keyakinan pembeli rumah kami menerusi produk dan perkhidmatan yang ditawarkan.

“LBS akan terus meningkatkan kecekapan operasi bagi menambah baik margin keuntungan seiring dengan kemampanan perniagaan untuk jangka masa panjang. LBS juga akan memberi fokus kepada prinsip ESG untuk nilai jangka panjang bagi memacu pertumbuhannya dalam pasaran hartanah,” katanya. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya