fbpx

26 Januari 2022, 7:03 am

  TERKINI

Kerajaan tak perlu bantu AirAsia

GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Kerajaan tidak perlu membantu AirAsia Group Berhad yang diklasifikasikan sebagai syarikat Nota Amalan 17(PN17) selepas rayuannya kepada Bursa Malaysia untuk pelanjutan tempoh pelepasan ditolak. 

Penganalisis Ekonomi Universiti Kewangan Islam Global (Inceif), Prof. Madya Dr. Baharom Abdul Hamid berkata, keutamaan kerajaan bukanlah untuk terlibat dan membantu syarikat swasta seperti AirAsia.

Menurut beliau, AirAsia telah mencatat keuntungan sebelum ini, keuntungan tersebut dikongsikan hanya bersama pemegang saham.

“Ini dalam bahasa perniagaan dipanggil menswastakan keuntungan dan mensosialisasikan kerugian,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Putra Business School (PBS), Prof. Madya Dr. Ahmed Razman Abdul Latiff berkata, kes syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia dan kemudiannya diklasifikasikan sebagai syarikat PN17 bukanlah sesuatu yang luar biasa dan tidak memerlukan campur tangan daripada kerajaan. 

Ujarnya, apa yang perlu AirAsia lakukan sekarang ialah melaksanakan segala keperluan di bawah PN17 terutamanya mengemukakan pelan untuk kembali menjadikan syarikat itu mampan dan menjana pendapatan serta keuntungan yang diharapkan. 

“Proses itu bagaimanapun harus dilakukan dalam masa setahun. Sekiranya syarikat penerbangan itu tidak mampu melakukannya, barulah akan ada kemungkinan ia akan dinyah senarai dari Bursa Malaysia,” jelas Ahmed Razman. 

AirAsia diklasifikasikan sebagai syarikat PN17 selepas rayuannya kepada Bursa Malaysia untuk pelanjutan tempoh pelepasan ditolak.

Kelmarin, dalam maklumannya kepada Bursa Malaysia, syarikat penerbangan tambang murah itu berkata, permohonan supaya tempoh pelepasan dilanjutkan  sehingga selepas 7 Januari dan rayuan susulan keputusan Bursa Malaysia terhadap permohonan itu telah dikemukakan.

“Lembaga Pengarah ingin memaklumkan bahawa selepas pertimbangan wajar semua fakta dan keadaan termasuk semua representasi dan dokumen bertulis, Bursa Malaysia membuat keputusan untuk menolak rayuan tersebut,” katanya.

AirAsia mencetuskan kriteria penggantungan PN17 pada Julai 2020 selepas juruaudit luarannya, Ernst & Young PLT menerbitkan pandangan audit tanpa syarat dengan ketidakpastian material berkaitan penyata kewangan terauditnya untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember.

Syarikat itu turut mencetuskan kriteria ditetapkan menurut Perenggan 8.04 dan Perenggan 2.1(a) PN17 Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama Bursa Malaysia, apabila ekuiti pemegang sahamnya pada asas disatukan adalah 25 peratus atau kurang daripada modal sahamnya.

AirAsia mencatatkan kerugian dalam dua tahun kewangan terakhir apabila merekodkan kerugian bersih RM283 juta pada tahun kewangan 2019 dan RM5.89 bilion pada tahun kewangan 2020. – UTUSAN

POPULAR

KOSMO! TERKINI