Rasa seakan tidak percaya - Verstappen - Utusan Malaysia

Rasa seakan tidak percaya – Verstappen

MAX VERSTAPPEN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

ABU DHABI: Pemandu Red Bull, Max Verstappen mengakui seakan tidak percaya apabila berjaya memecahkan dominasi Lewis Hamilton dengan muncul juara dunia Formula Satu (F1) buat kali pertama selepas memenangi perlumbaan Grand Prix (GP) Abu Dhabi, semalam.

Pelumba Belanda itu berkata, dia agak bergelut untuk menyaingi Hamilton, namun kini boleh menikmati kejuaraan tersebut setelah menaiki podium pertama pada perlumbaan terakhir berkenaan dengan catatan 1 jam 30 minit 17.345 saat.

“Ia sukar dipercayai. Saya mula berlumba dengan bapa saya beberapa tahun yang lalu. Ketika kecil, matlamat saya adalah untuk menjadi pemandu F1. 

“Saya berharap untuk menang dan berada di podium di samping lagu kebangsaan dimainkan. Saya memang berharap suatu hari nanti lagu tersebut akan dimainkan menerusi kejayaan saya.

“Sekarang, saya berdiri di sini dan apabila mereka memberitahu bahawa saya adalah juara dunia, ia sesuatu yang luar biasa,” katanya.

MAX VERSTAPPEN (kanan) menghampiri garisan penamat dalam perlumbaan GP Abu Dhabi, semalam.- AFP

Verstappen, yang menyertai kelas perdana tersebut sejak 2014, meraih kejuaraan sulung itu apabila memenangi perlumbaan di Abu Dhabi selepas dua protes daripada pemandu Mercedes, Hamilton ditolak.

“Lewis adalah pemandu yang menakjubkan, pesaing yang hebat. Mereka menjadikannya sangat sukar buat kami. Kedua-dua pasukan saling bersaing sengit.

“Kami melalui tempoh yang sukar tetapi ia sebahagian daripada sukan dan emosi, semua orang mahu menang. 

“Ia boleh berlaku sama ada hari ini dan tahun depan, kami akan kembali dan mencubanya lagi,” tambah Verstappen.- AGENSI

 

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.