JNKS nafi organ dalaman mayat diambil  - Utusan Malaysia

JNKS nafi organ dalaman mayat diambil 

ROSE NANI MUDIN

KOTA KINABALU: Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) menafikan laporan berita yang mendakwa organ dalaman mayat warga Indonesia yang meninggal dunia di Sabah dikeluarkan sebelum dihantar pulang ke negara asal.

Pengarah Kesihatan Negeri, Datuk Dr. Rose Nani Mudin berkata, tiada organ dalaman pesakit yang telah diambil seperti yang didakwa.

Beliau berkata, pihak hospital hanya mengambil beberapa sampel tisu dan organ berukuran satu inci bagi mengenal pasti punca kematian pesakit warga asing yang ditemukan meninggal dunia di atas kapal pada 1 Disember lalu.

Mayat pesakit dikenali sebagai Saidiman Hamal, 38, itu kemudian dibawa he Hospital Queen Elizabeth untuk dibedah siasat pada 7 Disember atas arahan polis seperti prosedur kes kematian di luar hospital yang lain.

“Polis memaklumkan  pesakit tersebut tidak mempunyai waris terdekat di Malaysia namun, terdapat beberapa individu mengaku saudara kepada pesakit dan mengenali waris terdekat di Indonesia.

“Salah seorang saudara pesakit melakukan pengecaman mayat sebelum proses bedah siasat dilakukan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Mengulas lanjut katanya, bedah siasat mendapati punca kematian adalah jangkitan paru-paru dan sakit jantung

Rose Nani berkata, majikan mangsa telah menguruskan proses penghantaran pulang jenazah dan menyerahkan mayat pesakit kepada saudaranya dan syarikat pengurusan jenazah 3M pada 17 Disember lalu. 

Malah, jenazah turut dibawa ke masjid untuk dimandikan dan dikafankan sebelum dihantar ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) dan selamat tiba di Indonesia pada 20 Disember lalu.

“Semua urusan bedah siasat dan proses pengembalian mayat kepada ahli keluarga telah dibuat mengikut kepada garis panduan yang telah ditetapkan jadi tidak timbul isu organ dalaman mayat diambil seperti didakwa dalam laporan berita Indonesia,” katanya.

Sebelum ini, tular satu laporan berita daripada Indonesia bertajuk ‘Jenazah TKI Dipulangkan Dari Malaysia Tanpa Organ Tubuh’ yang melaporkan organ dalaman jenazah seorang lelaki warga Indonesia telah diambil sebelum mayat mangsa dihantar pulang ke negara berkenaan. – UTUSAN ONLINE 

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN