Gambar bantuan banjir Tengku Zafrul cetus kritikan - Utusan Malaysia

Gambar bantuan banjir Tengku Zafrul cetus kritikan

GAMBAR memaparkan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz menaiki bot ketika meninjau situasi banjir yang tular dalam media sosial. - MEDIA SOSIAL/FB ULASAN APEK CINA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Sekeping gambar yang memaparkan Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz menaiki bot didakwa milik Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) ketika meninjau situasi banjir yang tular dalam media sosial mengundang kritik pelbagai pihak dan netizen.

Berdasarkan gambar tersebut, Tengku Zafrul dipercayai menaiki bot bersama kakitangan dan jurugambar untuk merakam misi mengagihkan bantuan kepada mangsa banjir.

Perbuatan itu secara tidak langsung mendapat maklum balas pelbagai pihak termasuk personaliti media sosial yang juga pemilik akaun Facebook Ulasan Apek Cina atau nama sebenarnya, Zee How Tai.

How Tai menjelaskan, peranan Tengku Zafrul adalah mengkoordinasi bantuan kewangan untuk misi menyelamat dan mereka terjejas dengan banjir, bukannya melakukan tindakan seperti di dalam gambar yang ditularkan tersebut.

“Kerja anda adalah duduk di pejabat, koordinasikan saluran kewangan kepada penyelamatan dan mereka yang terjejas 24/7.

“Bukan naik bot Nadma dengan jurugambar makan tempat orang lain. Tempat YB, jurugambar dan geng tu dah boleh muat enam kotak air mineral, tiga kotak roti untuk 18 keluarga,” katanya dalam hantaran Facebook beliau hari ini. – UTUSAN ONLINE 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya