Ferrari ikat Leclerc dengan kontrak lumayan

Ferrari ikat Leclerc dengan kontrak lumayan

CHARLES LECLERC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

LONDON: Hasrat Ferrari untuk mengekalkan Charles Leclerc tercapai selepas pelumba itu menandatangani kontrak lanjutan lima tahun iaitu sehingga musim 2029.

Kontrak lanjutan itu juga termasuk kenaikan tahunan lebih daripada AS$27 (RM125 juta) dan kemudian AS$54 juta (RM251 juta) pada tahun terakhir, menurut laporan oleh La Gazetta dello Sport dari Itali.

Perjanjian tersebut, merangkumi klausa batalkan kontrak berkaitan prestasi yang boleh membolehkan Leclerc berunding untuk keluar selepas 2027 jika dia tidak berpuas hati dengan prestasi Scuderia dalam Formula Satu (F1).

Pemandu berusia 26 tahun itu memasuki musim kelimanya bersama Ferrari, menduduki tempat keempat dalam kedudukan pemandu keseluruhan dengan 206 mata.

Dia memiliki enam mata di depan rakan sepasukan Carlos Sainz, yang menamatkan saingan di tempat ketujuh.

Ferrari juga menduduki tempat ketiga dalam kedudukan pengeluar, hanya tiga mata di belakang Mercedes dan 104 di depan McLaren.

Leclerc meningkat melalui Akademi Pemandu Ferrari dan memasuki F1 bersama Sauber pada 2018 sebelum menyertai Ferrari pada tahun berikutnya.

Dia mengumpul 23 petak utama, paling banyak daripada mana-mana pemandu dalam sejarah tanpa kejuaraan dunia, dan Leclerc gagal memenangi perlumbaan pada 2023.

Sementara itu, kontrak Sainz akan tamat selepas musim depan dan Ferrari juga sedang mengadakan perbincangan lanjutan dengan pemandu Sepanyol itu.-AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya