6,000 peserta sertai RHB Lekas Highway Ride 2023

6,000 peserta sertai RHB Lekas Highway Ride 2023

ANTARA rakan penaja yang akan memeriahkan penganjuranRHB Lekas Highway Ride 2023
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Edisi kelapan RHB Lekas Highway Ride 2023 mendapat sambutan luar biasa dengan penyertaan seramai 6,000 peserta yang sudah pun mengesahkan kehadiran bagi acara berbasikal yang bakal berlangsung pada 21 Oktober depan di Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas).

Acara berbasikal yang turut dikenali sebagai kayuhan berbasikal lebuhraya pada sebelah malam itu berjaya menarik penyertaan peserta tempatan dan antarabangsa.

Pengarah Urusan Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan RHB Bank Group, Mohd Rashid Mohamad berkata, sejak dianjurkan pada 2012, acara berbasikal itu mendapat sambutan cukup menggalakkan di setiap edisi.

“Disebabkan sambutan yang cukup menggalakkan, kami telah memutuskan untuk meningkatkan bilangan kepada 6,000 penyertaan tahun ini.

“Kami berharap dapat membawa satu lagi acara berbasikal yang tidak dapat dilupakan dan menarik serta memberi impak yang lebih besar pada tahun ini.

“Dalam tempoh 10 hari sejak pendaftaran dibuka 1 Mei lalu, kami telah mencapai 6,000 pendaftaran, mengatasi jumlah peserta tahun lalu. Ia adalah sambutan yang amat menggalakkan daripada peminat sukan berbasikal di negara ini,” katanya pada sidang media, hari ini.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan IJM Corporation Berhad, Lee Chun Fai berkata, pihaknya amat berbesar hati dengan sambutan menggalakkan yang diterima daripada setiap peserta.

“Acara ini telah mencapai kemuncak kejayaannya, dengan proses pendaftaran sudah penuh,” katanya

Sebanyak empat kategori ditawarkan pada edisi kali ini iaitu 120 kilometer (km), 78km, 22km dan 12km.

Untuk edisi kali ini, pihak penganjur memperkenalkan kategori baharu membabitkan wanita veteran 78km manakala bagi kategori remaja menyaksikan pertambahan laluan sepanjang 22km berbanding 17km sebelum ini.

RHB Lekas Highway Ride 2023 adalah acara anjuran bersama RHB Banking Group (RHB) dan Lekas, yang merupakan anak syarikat kepada IJM Corporation Berhad.

Untuk melancarkan penganjuran kayuhan berbasikal itu, laluan sepanjang lebuhraya Lekas akan ditutup bermula jam 5 petang 21 Oktober sehingga 3 pagi 22 Oktober.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN