Firma kekal saranan neutral sektor REIT - Utusan Malaysia

Firma kekal saranan neutral sektor REIT

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Kenanga Research mengekalkan saranan neutral terhadap sektor amanah pelaburan hartanah (REIT) berikutan sentimen pengguna yang lemah berikutan inflasi dan pelaksanaan subsidi bahan api bersasar yang mungkin menjejaskan kapasiti perbelanjaan.

Firma penyelidikan itu berkata, walaupun ruang pejabat menjadi lebih relevan, tahap penghunian keseluruhan mungkin kekal nipis, kerana penambahan bekalan ruang pejabat baharu boleh mengatasi peningkatan penggunaan yang sederhana, seterusnya melembapkan prospek sektor itu.

“Pada separuh pertama 2023, Pusat Maklumat Harta Tanah Negara memaklumkan penyiapan beberapa bangunan pejabat baharu, yang menyuntik tambahan 61,000 meter persegi ke dalam pasaran. Ini berkemungkinan akan mengurangkan lagi kemahuan stok lebihan sedia ada.

“Bagaimanapun, menurut laporan itu, sedikit kelegaan dilihat dalam segmen pejabat dan runcit yang menyaksikan kadar penghunian meningkat secara beransur-ansur dengan ruang runcit di kompleks membeli-belah diduduki pada 76.6 peratus.

“Kami percaya industri boleh mendapat manfaat daripada meningkatkan selera untuk perbelanjaan runcit fizikal, terutamanya dilihat di lokasi utama,” katanya dalam nota kajian.

Jelasnya, pengembalian progresif kepada pengaturan bekerja di dalam pejabat juga akan diterjemahkan kepada beberapa sokongan untuk permintaan pejabat.

Pilihan utama Kenanga dalam sektor ini ialah KLCCP Stapled Group, dengan harga sasaran (TP) RM7.18, dan Sunway REIT (TP: RM1.63) kerana firma itu percaya nisbah risiko kepada ganjaran mereka adalah menggalakkan.

“Kami menjangkakan KLCC kekal berdaya tahan, berkat lokasi dan asetnya yang sangat utama yang kami percaya kurang terdedah kepada tekanan perbelanjaan.

“Sebaliknya, Sunway REIT mungkin mempunyai penimbal seimbang terhadap pendedahan risiko sektor, berkat aset terpelbagainya dan ekuiti jenama yang kukuh,” katanya.

Firma turut kekal berhati-hati tentang Axis REIT, kerana kadar penghuniannya telah menyaksikan penurunan yang ketara, menurun daripada 95 peratus pada akhir Disember 2022 kepada 89 peratus pada akhir Jun 2023.

“Penurunan ini telah memberi kesan buruk yang ketara ke atas pendapatannya dan mungkin diterjemahkan kepada ketidaktentuan jangka terdekat,” kata Kenanga. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN