Menyingkap ilmu kimia dalam masakan

Menyingkap ilmu kimia dalam masakan

DALAM menghadapi cabaran ekonomi dan kesihatan dapur bukan sekadar tempat memasak tetapi menjadi makmal kecil yang penuh ilmu dan peluang.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KETIKA inflasi makanan dan kos sara hidup terus menekan rakyat Malaysia, semakin ramai yang memilih untuk memasak sendiri di rumah. Trend ini bukan sahaja menjimatkan, tetapi turut membuka ruang kepada kefahaman yang lebih mendalam tentang sains yang tersembunyi di sebalik aktiviti dapur harian. Tanpa disedari, setiap kali menumis, menggoreng atau membakar, kita sedang menjalankan eksperimen kimia yang mempengaruhi rasa, warna, aroma dan tekstur makanan. Hal inilah yang dinamakan sebagai kimia…

Sokong kewartawanan kami

PERCUMA

1 bulan

1 Bulan / RM4.99

Sehari hanya RM0.17

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN