Universiti kita harus aplikasi Revolusi Industri 5.0 - Utusan Malaysia

Universiti kita harus aplikasi Revolusi Industri 5.0

KESEJAHTERAAN pekerja mesti menjadi tonggak utama dalam proses penggunaan teknologi baharu. – AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAUDARA PENGARANG,

PADA 25 Ogos lalu, Jawatankuasa Sumber Manusia Universiti Awam Malaysia (JKSMUA) menghantar 30 wakil menyertai lawatan penandaarasan ke Jabatan Sumber Manusia, Universiti Nasional Singapura (NUS).

Ditubuhkan pada 1905, NUS mendapat penghormatan menjadi institusi pengajian tinggi (IPT) tertua di Singapura.

Sebagai gergasi pendidikan ASEAN, NUS bersinar sebagai contoh cemerlang pencapaian akademik, inovasi dan impak global.

Berada di kedudukan ke-24 dalam ranking Pendidikan Tinggi Times (THE), NUS berdiri setanding beberapa institusi berprestij dunia.

Seperti yang diperhatikan semasa lawatan tersebut, penekanan NUS terhadap pembangunan profesional, laluan kerjaya, pelan penggantian serta ekosistem pembangunan sumber manusia untuk kakitangan pentadbiran dan model rangka kerja kompetensi telah membuktikan keberkesanannya.

Menerusi Pembangunan Profesional Kakitangan NUS, pendekatan komprehensif dalam memupuk pertumbuhan profesional kakitangannya telah memberikan hasil yang cemerlang, selari dengan komitmennya terhadap pembangunan holistik kakitangan mereka.

Terdapat perkaitan kuat langkah diaplikasi di NUS dengan Revolusi Industri 5.0 (IR 5.0) yang ditakrifkan sebagai ‘Kesejahteraan pekerja menjadi tonggak utama dalam proses pembuatan dan menggunakan teknologi baharu bagi mewujudkan kemakmuran dalam pekerjaan.’

Laluan kerjaya berstruktur di NUS menawarkan landasan bagi kemajuan pekerja, memupuk rasa kepunyaan dan pertumbuhan dalam institusi.

Proses pelan penggantian kakitangan pentadbiran dilaksanakan melalui pendekatan teliti terhadap kepakaran dan kesesuaian bagi memastikan kesinambungan dan kelestarian dalam proses peralihan kepimpinan.

Ekosistem pembangunan sumber manusia bagi pentadbiran di NUS mencerminkan pendekatan secara menyeluruh terhadap pembangunan, memupuk budaya kerja positif dan kesejahteraan kakitangan.

NUS berpegang kepada empat tonggak dalam kerangka pembangunan kompetensi mereka, iaitu kepimpinan, kemahiran, laluan kerjaya dan komuniti.

Model rangka kerja kompetensi yang dipetakan dengan baik di NUS memberikan penjelasan mengenai kemahiran dan kelayakan serta sumbangan kepada prestasi yang dioptimumkan dan keserasian organisasi.

Semasa kita merenung prestasi luar biasa NUS yang diperkuatkan melalui lawatan oleh JKSMUA, adalah jelas kecemerlangan merupakan perjalanan berterusan yang didorong oleh kerjasama, inovasi dan pembelajaran bersama.

Komitmen NUS dalam menerajui dan memupuk budaya kecemerlangan menjadi inspirasi kepada IPT di seluruh dunia.

Lawatan penandaarasan ini bukan hanya mengetengahkan kejayaan NUS tetapi menawarkan pandangan berharga untuk peningkatan amalan sumber manusia di universiti awam Malaysia.

Melalui kerjasama berterusan dan pertukaran amalan terbaik, NUS dan JKSMUA membuka jalan bagi masa depan lebih bermakna dalam memperkasa dan mengantarabangsakan sumber manusia melalui pengurusan bakat berasaskan kompetensi. – UTUSAN

MOHD. RAFIZI RAHMAD dan DR. DINA AZLEEMA MOHAMED NOR, Pensyarah universiti

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN