Jagalah adab, etika semasa borak politik dalam grup WhatsApp warga emas

Jagalah adab, etika semasa borak politik dalam grup WhatsApp warga emas

PERBEZAAN pendapat dalam politik adalah perkara biasa tetapi perlu diingat, tujuan utama perbincangan adalah untuk saling berkongsi pandangan dan bukannya untuk merosakkan hubungan persahabatan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAUDARA PENGARANG,

PERDEBATAN politik dalam kumpulanb WhatsApp warga emas boleh menjadi perkara yang menarik. Namun, penting untuk menjaga keharmonian dan ikatan persahabatan yang telah terjalin lama.

Perbezaan pendapat dalam politik adalah perkara biasa tetapi perlu diingat, tujuan utama perbincangan adalah untuk saling berkongsi pandangan dan bukannya untuk merosakkan hubungan persahabatan.

Warga emas adalah individu yang telah berdepan pelbagai cabaran dan pengalaman dalam hidup. Oleh itu, perdebatan mengenai politik kepartian mungkin berasaskan pengetahuan dan pandangan yang lebih matang.

Ini adalah peluang baik untuk saling belajar daripada pengalaman dan pandangan berbeza.

Namun, agar perdebatan politik tidak merenggangkan ikatan persahabatan, penting untuk mengamalkan prinsip hormat menghormati.

Setiap orang mempunyai hak untuk pendapat dan pandangan masing-masing.

Pendekatan perdebatan yang beradab dan berfokus pada fakta serta argumen kukuh boleh membantu mencegah konflik tidak perlu.

Sekiranya perdebatan mula memanas dan berpotensi untuk merosakkan hubungan, adalah bijak untuk mengalihkan topik kepada perkara lebih positif dan menyenangkan.

Ingatlah, persahabatan yang telah terbina selama ini adalah lebih berharga daripada perbezaan politik sementara.

Kesimpulannya, perdebatan politik dalam kumpulan WhatsApp warga emas boleh menjadi pengalaman berharga jika dijalani dengan hormat, kesabaran dan fokus untuk saling berkongsi pengetahuan. Namun, keutamaan utama hendaklah sentiasa diarahkan kepada memelihara ikatan persahabatan yang telah terjalin lama.-UTUSAN

AZIZUL RAHMAN ABDUL RAHMAN
Parit Sulong, Johor

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya