Tangani Islamofobia dari pelbagai aspek

Tangani Islamofobia dari pelbagai aspek

MENANGANI Islamofobia memerlukan pendekatan jangka panjang melalui pelbagai aspek melibatkan individu, komuniti dan masyarakat yang lebih luas. - AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAUDARA PENGARANG,

MUTAKHIR ini, Islamofobia merupakan salah satu topik hangat diperkatakan di seantero dunia. Bahkan sejak zaman Rasulullah SAW lagi isu ini sudah timbul ketika perjuangan dakwah baginda mendapat tentangan hebat daripada masyarakat Arab di Mekah. Malah beberapa sahabat baginda seperti Ammar ibn Yasir, Khabbab ibn al-Arat dan Bilal ibn Rabah menjadi mangsa seksaan mereka.

Namun, apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan Islamofobia?

Islamofobia adalah istilah digunakan untuk menggambarkan ketakutan, kebencian, prasangka atau diskriminasi terhadap Islam atau umatnya. Ia merangkumi pelbagai sikap, kepercayaan dan tingkah laku didorong oleh persepsi negatif terhadap Islam dan penganutnya. Sikap ini boleh terdiri daripada ketidakselesaan ringan dan syak wasangka kepada kebencian dan permusuhan terang-terangan.

Islamofobia boleh dilakukan dalam pelbagai bentuk termasuk ucapan benci, keganasan fizikal dan diskriminasi di tempat kerja, perumahan atau pendidikan. Ia juga boleh dalam bentuk stereotaip, penyebaran maklumat palsu dan laporan berat sebelah dalam media. Dalam sesetengah kes, ia boleh membawa kepada peminggiran dan penyisihan masyarakat Islam serta dasar dan undang-undang yang menyasarkan umat Islam secara khusus.

Sebagai umat Islam, kita mestilah berusaha memerangi ideologi Islamofobia ini. Terdapat beberapa strategi boleh digunakan untuk menangani dan mengatasi Islamofobia.

Antaranya menyediakan pendidikan tentang Islam dan pengalaman masyarakat Islam boleh membantu menghilangkan mitos dan salah faham serta menggalakkan pemahaman dan rasa hormat yang lebih besar.

Selain itu, menggalakkan pemeriksaan kritis terhadap perwakilan media arus perdana mengenai pembuatan akhbar dan liputan berita tentang agama Islam supaya dapat mempromosikan liputan lebih tepat dan seimbang. Kemudian, membina jambatan antara komuniti agama yang berbeza melalui dialog, kerjasama dan sokongan bersama supaya boleh membantu memupuk persefahaman dan rasa hormat antara masyarakat yang mempunyai kepercayaan berbeza.

Akhir sekali, menyokong undang-undang dan dasar kerajaan yang menggalakkan kebebasan beragama, melindungi daripada jenayah kebencian dan menangani diskriminasi. Ini boleh membantu mewujudkan masyarakat yang lebih inklusif dan adil untuk semua.

Kesimpulannya, adalah penting untuk kita ambil perhatian bahawa menangani Islamofobia memerlukan pendekatan jangka panjang melalui pelbagai aspek melibatkan individu, komuniti dan masyarakat yang lebih luas.-UTUSAN

WAN AHMAD NAJIB WAN MOHD. NAZIRIN DAN PROFESOR DR. MOHD. ROSLAN MOHD. NOR
Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya