Perlu kreatif untuk jimatkan wang - Utusan Malaysia

Perlu kreatif untuk jimatkan wang

MEMBAWA bekal makanan ke tempat kerja boleh menjimatkan wang yang sering dikeluarkan untuk membeli makanan di luar. – GAMBAR HIASAN/AMIR KHALID

SAUDARA PENGARANG,

KETIKA ekonomi menghadapi krisis, adalah penting untuk kita mengurus kewangan peribadi dengan bijak. Ini kerana semasa krisis, pekerjaan dan pendapatan seseorang mungkin terjejas dan kos sara hidup semakin meningkat.

Oleh itu, perancangan kewangan peribadi yang baik adalah satu aspek penting dalam mengatasi krisis dan mencapai kestabilan kewangan jangka panjang.

Satu faedah utama daripada mengurus kewangan peribadi dengan bijak adalah melindungi diri daripada kekurangan wang ketika berlaku ketidakstabilan ekonomi.

Jika individu mempunyai simpanan mencukupi dan berupaya menyesuaikan perbelanjaan mengikut pendapatan semasa, mereka dapat menghadapi krisis dengan lebih baik.

Mereka tidak perlu bimbang tentang pembayaran hutang atau keperluan asas seperti pembelian makanan dan keperluan harian.

Sebaliknya, individu yang tidak mengurus kewangan peribadi dengan bijak akan menghadapi masalah lebih besar semasa krisis ekonomi.

Mereka mungkin perlu mengambil pinjaman pada kadar faedah yang tinggi atau terpaksa menjual aset pada harga rendah.

Ini boleh menyebabkan mereka kehilangan banyak wang dalam jangka panjang dan mungkin mengambil masa yang lama untuk pulih daripada kesukaran kewangan dihadapi.

Krisis ekonomi juga memberikan peluang kepada individu untuk mempelajari tentang pengurusan kewangan peribadi.

Ini adalah waktu yang baik untuk memeriksa semula perbelanjaan bulanan dan memastikan wang digunakan secara efektif.

Antara cara kreatif untuk menjimatkan wang semasa krisis ekonomi adalah dengan mengurangkan penggunaan tenaga elektrik di rumah termasuk memastikan peralatan elektronik seperti televisyen dan penyaman udara dimatikan apabila tidak digunakan.

Selain itu, memasak di rumah dan membawa bekal makanan ke tempat kerja boleh menjimatkan perbelanjaan yang biasanya dikeluarkan untuk membeli makanan di luar.

Membeli barangan seperti beras dan minyak masak dalam kuantiti besar juga boleh menjimatkan wang kerana harganya lebih murah. – UTUSAN

MOHAMMAD NOORIZZUDDIN NOOH, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN