5G jadikan negara lebih produktif - Utusan Malaysia

5G jadikan negara lebih produktif

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil menunjukkan hala tuju pelaksanaan 5G negara di Putrajaya pada 9 Mei lalu.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Langkah Kerajaan Madani memperkenalkan rangkaian kedua 5G melalui satu entiti baharu yang akan diwujudkan pada awal 2024 boleh memacu kualiti perkhidmatan telekomunikasi dan produktiviti negara.
Siri 5G merujuk kepada rangkaian mudah alih generasi kelima yang merupakan teknologi terkini dalam komunikasi tanpa wayar. Ia evolusi rangkaian 4G sedia ada, dengan matlamat menyediakan kelajuan dan prestasi lebih tinggi, serta kapasiti lebih besar untuk melayani banyak peranti.
Pembangunan rangkaian 5G wajar diterajui semula pihak penyedia perkhidmatan apabila pencapaian liputan 5G di bawah Digital Nasional Berhad (DNB) mencapai 80 peratus liputan di kawasan berpenduduk menjelang penghujung 2023.
Peralihan kepada model dwirangkaian itu akan dilaksanakan berpandukan syarat-syarat yang selari dengan amalan di peringkat global yang menawarkan kepelbagaian rangkaian.
Rangkaian 5G Malaysia mencapai hampir 50 peratus liputan kawasan berpenduduk (COPA) dengan sekitar 3,900 lagi pada akhir 2022, sekali gus melepasi sasarannya sebanyak 40 peratus. Tumpuan utama untuk mencapai sasaran seterusnya sebanyak 80 peratus COPA selewat-lewatnya pada akhir tahun depan.
Untuk rekod, rangkaian 5G kini mencecah kira-kira 15 juta orang dan apabila digunakan sepenuhnya, ia akan mencapai lebih daripada 30 juta orang dan perniagaan
Usaha ini mencapai lebih 90 peratus COPA di seluruh Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor manakala sekitar 50 peratus COPA di Johor, Melaka dan Negeri Sembilan. Sementara negeri lain berada dalam pelbagai peringkat penempatan rangkaian penuh dijangka dicapaI pada 2024, jika tidak lebih awal.
Peranti serasi 5G terus berkembang pesat dalam pasaran, dengan kira-kira 8 juta peranti sudah berada di tangan pengguna akhir pada akhir 2022. Pertumbuhan diramalkan meningkat dua kali ganda tahun ini dan melebihi 40 juta peranti menjelang 2030.
Sejak pelancaran perkhidmatan 5G oleh lima MNO, rangkaian 5G Malaysia menyaksikan peningkatan penggunaan lapan kali ganda kepada 253 TB daripada 32 TB sehari, dengan puncak sekitar 90,000 pengguna serentak pada 31 Disember 2022.
MANFAAT 5G
Rangkaian 5G boleh memberikan kelajuan muat turun dan muat naik data yang jauh lebih tinggi berbanding 4G. Kelajuan ini boleh mencapai beberapa gigabit sesaat, membolehkan pemindahan data pantas dan penstriman video berkualiti tinggi tanpa ketinggalan.
Selain itu, kependaman adalah masa yang diambil untuk data bergerak dari satu peranti ke peranti lain dalam rangkaian. Rangkaian 5G mempunyai kependaman yang sangat rendah, selalunya kurang daripada 10 milisaat. Ini penting untuk aplikasi yang memerlukan respons pantas, seperti permainan dalam talian, kenderaan autonomi dan teleperubatan.
Namun kapasitinya lebih besar. Suite 5G direka untuk mengendalikan bilangan peranti yang lebih besar berbanding rangkaian sebelumnya. Ini membolehkan sambungan yang stabil dan berkualiti tinggi walaupun di kawasan yang mem­punyai ketumpatan peranti yang tinggi.
Rangkaian 5G menggunakan teknologi Multiple Input Multiple Output (MIMO) yang lebih maju untuk meningkatkan prestasi rangkaian. MIMO membenarkan penggunaan lebih banyak antena dan pemprosesan isyarat yang lebih cekap, sekali gus meningkatkan kelajuan dan kapasiti rangkaian.
Sokongan untuk Internet Perkara (IoT) membolehkan sambungan yang luas dan boleh dipercayai untuk berjuta-juta peranti IoT. Ini membolehkan pembangunan aplikasi dan perkhidmatan baharu dalam pelbagai bidang, termasuk bandar pintar, automasi industri, dan penjagaan kesihatan.
Rangkaian 5G dijangka membawa perubahan ketara dalam pelbagai sektor. Dengan kelajuan tinggi, kependaman rendah dan kapasiti besar, 5G membuka potensi baharu untuk inovasi teknologi dan menyediakan pengalaman pengguna yang lebih baik dalam komunikasi tanpa wayar.
Beberapa negara yang telah melancarkan 5G secara komersial atau sedang aktif dalam membangun dan melaksanakan rangkaian 5G termasuk, Amerika Syarikat, China, Korea Selatan Jepun, United Kingdom.
Secara umumnya, pelaksanaan 5G dijalankan berperingkat dan bergantung kepada ketersediaan infrastruktur, peraturan dan strategi setiap negara.
PEMBANGUNAN NEGARA
5G boleh menjadi pemacu pertumbuhan ekonomi dengan mewujudkan pekerjaan baharu, memacu inovasi dan memudahkan pembangunan perniagaan. Dengan sambungan lebih pantas dan kapasiti lebih besar, ia membantu sektor perindustrian untuk mengguna pakai teknologi termaju seperti Internet Perkara (IoT), kenderaan autonomi dan pembuatan automatik. Ini boleh meningkatkan kecekapan, produktiviti dan daya saing ekonomi sesebuah negara.
Dengan kelajuan tinggi dan kependaman rendah, 5G menyediakan asas kukuh untuk aplikasi dan perkhidmatan baha­ru yang sebelum ini sukar dilaksanakan. Ini bo­leh menggalakkan pem­bangunan industri kreatif, e-dagang, kesihatan digital, pengangkutan pintar, dan lain-lain. Dalam sektor pertanian misalnya, 5G boleh digunakan untuk pengawasan pertanian, pemantauan alam sekitar dan sistem pengairan pintar. Transformasi ini dapat meningkatkan kecekapan, kualiti dan kemampanan dalam pelbagai sektor.
Perkhidmatan awam di juga mampu dipertingkat seperti pengangkutan, kesihatan dan keselamatan. Dalam sektor pengangkutan, 5G boleh digunakan untuk mengoptimumkan pengurusan trafik, meningkatkan keselamatan kenderaan dan menyokong kenderaan autonomi.
Dalam sektor penjagaan kesihatan, 5G boleh menyokong teleperubatan, membolehkan perundingan jarak jauh dan pemantauan masa nyata pesakit. Dalam sektor keselamatan, 5G boleh digunakan untuk meningkatkan pemantauan dan tindak balas terhadap situasi kecemasan.
Bagaimanapun, pelaksanaan 5G juga memberikan cabaran termasuk pelaburan infrastruktur yang besar, pengurusan spektrum dan kebimbangan mengenai keselamatan dan privasi. Oleh itu, negara perlu menangani cabaran ini dan membangunkan rangka kerja kawal selia yang sesuai untuk memastikan penggunaan 5G berjaya memacu produktiviti.

Prof. Datuk Dr. Ismail Sualman ialah Profesor Pusat Pengajian Komunikasi dan Media Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Media Universiti Teknologi MARA.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN