Hidangan yee sang berasal dari Malaysia

Hidangan yee sang berasal dari Malaysia

YEE sang adalah hidangan wajib dalam jamuan Tahun Baharu Cina. - UTUSAN/RAJA JAAFAR ALI

TERLEBIH dahulu, biar saya jelaskan perbezaan antara yee sang dengan sang yee dalam dialek Kantonis. Yee bermaksud ikan. Sang yee bermaksud ikan haruan, iaitu sejenis ikan darat, manakala yee sang  bermaksud ikan hidup atau sejenis makanan yang menggunakan ikan sebagai  bahan utama.

Orang Cina di Malaysia suka makan ikan haruan dengan cara kukus atau stim, ataupun dibuat sup. Pada masa dahulu, ikan haruan dijadikan bahan utama untuk yee sang tetapi akhir-akhir ini, ikan haruan diganti dengan ikan simon kerana ikan haruan terdapat banyak tulang halus serta berbau hanyir dan tanah. 

Yee sang sepatutnya dimakan pada yan yat (Hari Orang), tujuh hari selepas Tahun Baharu Cina. Namun kini di Malaysia dan Singapura, yee sang dihidangkan di restoran-restoran seminggu sebelum Tahun Baharu Cina sehingga (capgome) Cap Goh Mei, bahkan selepas capgome.

Bahan-bahan yee sang yang utama ialah ketul-ketul ikan nipis, minyak bijan, lada putih, serbuk lima jenis rempah orang Cina, jus lemon, sos aprikot atau plum, madu, danghun goreng, keropok, biskut wafer, hirisan lobak atau karot, salad, sayur-sayuran dan lain-lain. Beberapa jenis sayur dianggap penting kerana unsur homonim. Sebagai contoh,  chong (bawang Cina – cerdik),  suen (daun garlik – pandai mengira), gao choi (kucai – wujud lama/panjang usia), kan choi (saderi – rajin-), sang choi (salad – aktif dan sihat). Sebiji dua limau kasturi juga disediakan.

Apabila para hadirin sudah mengambil tempat duduk masing-masing (biasanya 10 orang semeja), mula-mula kepingan ikan dimasukkan ke dalam sebuah pinggan besar yang diletakkan di tengah-tengah sebuah meja. Cuka dijirus atau buah limau kasturi yang dipotong dua bahagian dipicit ke atas kepingan ikan supaya daging ikan mentah itu menjadi ‘masak’, bau hanyir dinyahkan dan kuman dibunuh, kalau ada. Kemudian hirisan lobak, danghun goreng dan lain-lain dituang ke atas ketul-ketul ikan segar itu. Lalu minyak bijan, madu, rempah  dan sebagainya ditaburkan di atas bahan-bahan tersebut.

Selepas kerja ‘prelud’ itu siap dibuat, maka seorang dua (biasanya tuan rumah atau ketua meja) berdiri diikuti semua orang lain dalam meja yang sama dan melaungkan lou ah (kaut), ditambah hing ah (berkembang maju), wong/ong ah (beruntung), fat/huat ah (menjadi kaya). Di samping itu, ungkapan empat perkataan yang berfungsi melaporkan khabar gembira seperti bou bou gou sing ah (naik pangkat selangkah demi selangkah), nin-nin yau yu ah (setiap tahun ada ikan/kelebihan), man si yu yi ah (segala-gala hajat tercapai) dan lain-lain akan disisipkan sambil isi hidangan itu dikaut tinggi-tinggi serentak. Kayu penyepit dua kali panjang daripada kayu penyepit biasa (kira-kira enam inci) khas digunakan oleh setiap orang untuk melakukan kautan itu. Acara itu disebut lou sang, ertinya kautan yang akan menghasilkan kejayaan atau kemajuan kepada semua orang yang berada di situ pada masa akan datang. 

Boleh dikatakan tradisi seumpama itu hanya popular dalam kalangan kaum Cina di Malaysia terutama di Kuala Lumpur. Restoran-restoran besar  berjaya mempromosikan dan mempopularkan hidangan itu. Biasanya hidangan yee sang  digelar chat coi yee sang (yee sang berwarna-warni).  Menjelang atau selepas Tahun Baharu Cina,  yee sang adalah salah satu hidangan yang tidak boleh ditiadakan dalam sesuatu jamuan yang diadakan dalam tempoh. 

Seperti dinyatakan di atas, lou sang diadakan bersempena Hari Orang yang dirayakan di China dan Jepun. Kaum Cina di Malaysia ‘menciptakan’ yee sang sejak 1940-an sehingga menjadi suatu tradisi di seluruh negara pada hari ini. Hidangan yee sang menitikberatkan tiga unsur iaitu warna, bau dan rasa makanan. Dikatakan hidangan itu diperkenalkan oleh seorang pengusaha kedai makan di Seremban bernama Lok Ching Fatt  menggunakan resipi saudaranya pada 1930. Ada lagi satu cerita mengatakan yee sang moden diperkenalkan oleh Lau Yoke Poi, Tham Yui Kai, Sin Leong dan Hooi Kok Wai pada 1960 di Singapura.

Hari Orang berasal dari Dinasti Han (Sebelum Masih 206-Tahun Masihi 220) dan semakin diraikan sejak Dinasti Wei (Tahun Masihi 220-265) dan Jin (Tahun Masihi 265-316). Sangat menarik tentang asal usul Hari Orang.  Menurut mitos Cina, manusia dicipta oleh seorang dewi, Nǚ Wo. Sepanjang enam hari, ia mencipta ayam, anjing, babi, kambing dan kuda berturut-turut. Manusia dibuat pada hari ketujuh. Untuk mengenang jasa Nǚ Wo, manusia merayakan hari ketujuh selepas Tahun Baharu Cina.

Hari itu dianggap sebagai hari lahir semua manusia di dunia. Orang Cina di sebelah selatan China lebih mengutamakan pesta itu. Pada masa dahulu, masyarakat Cina meraikan perayaan itu dengan makan mi, misoa, sup dimasak dengan tujuh jenis sayur berwarna hijau (dimakan bersama nasi putih), bubur gap dai. Mi itu ialah simbol panjang usia, bubur  melambangkan lulus peperiksaan yang dianjurkan oleh pihak istana dan boleh menjadi pegawai tinggi atau menantu maharaja jika lulus pangkat pertama peperiksaan kebangsaan itu.

Pada Hari Orang, semua orang digalakkan mengamalkan perkara-perkara mengikut formula 3-4-1, iaitu tiga jenis makanan (sup sayur, bubur, mi), empat jenis aktiviti (memakai topi bercorak manusia, menghadiahkan topi bercorak manusia kepada orang lain, mengaut sesuatu yang hidup, mendaki bukit atau gunung), satu larangan (tidak boleh memarahi orang). Hari Orang dianggap sebagai hari hormat-menghormati antara manusia. Kanak-kanak yang membuat kesalahan secaea tidak sengaja harus dimaafkan.  Jikalau seseorang memaki hamun orang lain, akibatnya orang  berkenaan akan menghadapi kecelakaan sepanjang tahun. – UTUSAN

PENULIS ialah pendidik, pekamus dan penulis sastera Mahua, juga  penerima Anugerah Kesusasteraan Mahua pada 2018.

 

         

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN