Merungkai mitos kacang soya - Utusan Malaysia

Merungkai mitos kacang soya

Tiada bukti jelas yang menunjukkan bahawa dengan memakan kacang soya organisma terubah suai genetik (GMO) atau produknya akan memberi kesan yang buruk daripada segi kesihatan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Oleh Prof. Madya Dr Hasnah Haron Soya sering menjadi sasaran mitos tak berasas yang boleh menghindari orang daripada mengambil protein soya, walaupun ia sudah menjadi makanan ruji di rantau ini sejak berabad lamanya. Antaranya kepercayaan bahawa kesemua produk soya diperbuat daripada organisma terubah suai genetik (GMO). Sedangkan bukan semua produk soya diperbuat daripada GMO. Pelbagai tauhu, tempe dan susu soya tidak berasaskan GMO juga terdapat di pasaran. Dan walaupun produk…


1 Bulan / RM9.90

Sehari hanya RM0.33

1 Tahun / RM75

Sehari hanya RM0.20 sen

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN