Malaysia sepatutnya terajui pembuatan alternatif gelatin haiwan

Malaysia sepatutnya terajui pembuatan alternatif gelatin haiwan

PEKTIN daripada kulit buah naga berpotensi menjadi bahan alternatif pengganti gelatin atau protein haiwan dalam industri makanan negara.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUANTAN: Kajian di Institut Penyelidikan Halal Antarabangsa (INHART), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mendapati pektin daripada kulit buah naga berpotensi menjadi bahan alternatif pengganti gelatin haiwan dalam industri makanan negara. Penghasilannya lebih mudah, tidak serumit menghasilkan gelatin haiwan yang memerlukan sijil halal dan teknologi khusus yang mahal serta melibatkan proses kimia rumit seperti hidrolisis, penulenan dan pengeringan. Timbalan Dekan Pembangunan Pelajar, Kemasyarakatan dan Jaringan Industri INHART, UIAM, Profesor Madya Dr.…

Sokong kewartawanan kami

PERCUMA

1 bulan

1 Bulan / RM4.99

Sehari hanya RM0.17

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN