Tolak subsidi haji, bakal jemaah faham konsep istita'ah - Utusan Malaysia

Tolak subsidi haji, bakal jemaah faham konsep istita’ah

MOHD. Na'im Mokhtar (tengah) menyampaikan sumbangan kepada mangsa ribut pada majlis di SMK Bandar Baru Putra di Ipoh hari ini. - UTUSAN/MUHAMAD NAZREEN SYAH MUSTHAFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

IPOH: Tindakan 400 jemaah dalam kalangan keluarga berpendapatan rendah atau B40 menolak tawaran menunaikan haji tahun ini meskipun layak menerima bantuan bersasar, menunjukkan mereka memahami konsep istita’ah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd. Na’im Mokhtar berkata, kefahaman terhadap konsep kemampuan dalam menunaikan Rukun Islam kelima itu dijangka mendorong lebih ramai bakal jemaah Haji menolak subsidi berkenaan.

Katanya, mereka yang menolak subsidi itu bukan bermaksud memberi giliran kepada orang lain sebaliknya menyedari kemampuan untuk menanggung keseluruhan kos menunaikan ibadah tersebut.

“Di sini peranan dilakukan Tabung Haji (TH) iaitu memberikan pencerahan dan penjelasan kepada masyarakat Islam khususnya kepada pendeposit tentang prinsip dan falsafah mengenai konsep istita’ah sebab asas kemampuan ini diambil daripada ayat al-Quran.

“Ini yang kita cuba uar-uarkan tetapi sekiranya mereka benar-benar tidak ada kemampuan, giliran pula sudah sampai tetapi duit tidak cukup, maka di situlah saya nampak ada Tabung Haji untuk membantu mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Program Rahmah Madani Bersama Mangsa Bencana Ribut di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Putra di sini hari ini.

Terdahulu, seramai 400 jemaah B40 yang layak menerima bantuan bersasar menunaikan haji tahun ini dilaporkan menolak tawaran itu atas faktor kemampuan menunaikan rukun Islam kelima itu.

Mengulas lanjut beliau berkata, tindakan jemaah haji menolak pemberian subsidi itu juga akan membantu melestarikan kewangan Tabung Haji.

“Subsidi yang ditolak itu akan digunakan untuk membantu Tabung Haji dalam melestarikan kewangan seterusnya memberikan dividen ataupun hibah yang lebih baik kepada pendeposit,” katanya.

Sementara itu, mengenai Program Rahmah Madani, Mohd. Na’im berkata, sebanyak RM255,000 sumbangan diagihkan kepada seramai 89 ketua isi rumah yang terjejas akibat bencana ribut yang berlaku pada 16 September lalu.

Katanya, sumbangan itu membabitkan peruntukan daripada Tabung Musaadah yang diuruskan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Yayasan Wakaf Malaysia, Yayasan Taqwa Majlis Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM).

Menurutnya, penyerahan bantuan itu juga meliputi semua bangsa bukan hanya diberikan kepada mangsa yang beragama Islam bagi meringankan beban.

“Atas prinsip keadilan, ihsan, kesejahteraan yang diinginkan seperti disebut oleh Perdana Menteri untuk membina masyarakat madani ini, maka sudah tentu bantuan yang diberikan tadi itu tidak mengambil kira bangsa dan juga agama.

“Ini menunjukkan juga bahawa agensi-agensi agama yang di bawah saya, kita cakna kepada apa sahaja musibah yang dialami oleh rakyat Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa,” katanya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN