Jerebu: Tutup sekolah ikut keputusan Kementerian Kesihatan

Jerebu: Tutup sekolah ikut keputusan Kementerian Kesihatan

GAMBAR HIASAN -UTUSAN/AMIN AZMAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUANTAN: Sekolah hanya akan ditutup ekoran masalah jerebu jika ada cadangan atau nasihat daripada Kementerian Kesihatan (KKM). 

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, pihak kementerian masih mengekalkan prosedur operasi standard (SOP) sedia ada sehingga menerima arahan seterusnya.

“Kita akan bergantung kepada nasihat KKM dari semasa ke semasa berkaitan dengan cadangan atau nasihat seperti menutup (sekolah) atau memakai pelitup muka.

“Kita memang ada garis panduan kita dan kita kekal dengan garis panduan tersebut. Kita juga minta semua sekolah supaya mematuhi garis panduan tersebut,” katanya selepas merasmikan Majlis Penutup Mahrajan Al-Quran Sekolah-Sekolah (MQSS) Kementerian Pendidikan Malaysia Peringkat Kebangsaan di Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah Kuantan (UnIPSAS) di sini hari ini.

Minggu lalu, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) memberi amaran Malaysia mungkin berdepan masalah jerebu rentas sempadan dalam masa terdekat.

Ketua Pengarahnya, Muhammad Helmi Abdullah dilaporkan berkata situasi itu dijangka berlaku susulan ramalan cuaca lebih kering ekoran fenomena El Nino yang berterusan dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Malaysia pernah mengalami kejadian jerebu teruk hingga kerajaan terpaksa mengumumkan darurat.

Antaranya pada 1997 apabila IPU di Sarawak melebihi paras bahaya susulan kebakaran hutan dan kawasan perladangan di Sumatera dan Kalimantan Indonesia.

Selain itu, pada Ogos 2005, darurat alam sekitar sekali lagi diisytiharkan membabitkan Kuala Selangor dan Pelabuhan Klang apabila masing-masing mencatatkan bacaan IPU melebihi tahap kecemasan 521 dan 529.

Pada 2013 pula, sekurang-kurangnya enam negara di Asia Tenggara terjejas susulan krisis jerebu rentas sempadan yang berpunca daripada kebakaran di Sumatera dan Kalimantan Indonesia.

Tambah Fadhlina, garis panduan daripada KKM terpakai kepada semua dan mesti dipatuhi bagi mengelakkan berlaku kejadian yang tidak diingini.

“Maknanya, kalau Indeks Pencemaran Udara (IPU) lebih daripada 100, maka tiada aktiviti luar boleh dilaksanakan dan ikut garis panduan tersebut,” katanya.

 Dalam perkembangan lain, Fadhlina memaklumkan isu kekurangan guru dialami ketika ini adalah bersifat sementara.

Beliau berkata, usaha bagi mengatasi masalah itu sudah dilakukan melalui pengambilan secara ‘one-off’ selain proses pengambilan secara kontrak untuk jawatan tersebut.-UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN