Pekerja lelaki maut dilanggar forklift di kawasan kilang - Utusan Malaysia

Pekerja lelaki maut dilanggar forklift di kawasan kilang

Polis Kuala Lumpur menahan empat lagi lelaki bagi membantu siasatan kes bunuh tiga warga Sri Lanka.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

 

BUTTERWORTH: Seorang pekerja lelaki warga tempatan berumur 39 tahun maut selepas dilanggar jentera forklift semasa berjalan kaki dalam kejadian di sebuah kilang di Kawasan Perindustrian Prai dekat sini, 10 Ogos lalu.

Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) negeri memaklumkan, mangsa dikejarkan ke hospital berdekatan pada hari kejadian dan Pegawai Perubatan telah membuat keputusan memotong kaki mangsa pada 12 Ogos lalu.

Bagaimanapun, katanya, mangsa dilaporkan meninggal dunia di hospital pukul 9 malam kelmarin.

“Sehubungan itu, sepasukan pegawai penyiasat JKKP Pulau Pinang telah diarahkan ke lokasi kejadian dan menjalankan siasatan sebaik sahaja menerima pemberitahuan mengenai kejadian tersebut hari ini.

“Siasatan awal mendapati, mangsa yang merupakan pekerja di kilang tersebut dilanggar forklift yang dipandu pekerja lain semasa melintas di laluan yang sama yang menyebabkan kecederaan parah pada kaki kanan mangsa,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Tambah beliau, susulan kejadian itu, JKKP telah mengeluarkan satu notis larangan dan kerja-kerja memunggah barangan menggunakan forklift di lokasi kejadian dihentikan serta merta sehingga siasatan selesai dijalankan.

Ujarnya, JKKP akan mengambil tindakan perundangan ke atas pihak yang bertanggungjawab sekiranya didapati terdapat pelanggaran di bawah peruntukan Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994.

Tegasnya, JKKP memandang serius setiap kemalangan melibatkan pekerja mahupun orang awam.

“Majikan mempunyai kawalan penuh ke atas sebarang aktiviti di tempat kerja dan bertanggungjawab untuk mengenal pasti terlebih dahulu bahaya-bahaya di tempat kerja, membuat penilaian risiko seterusnya mengadakan kawalan risiko yang berkesan sebelum pekerja menjalankan aktiviti kerja.

“Ini bagi mengurangkan risiko keselamatan ke atas pekerja dan mengelakkan berlakunya kemalangan,” katanya.

Tambahnya, kejadian seumpama itu boleh dielakkan jika majikan melaksanakan penaksiran dan kawalan risiko yang komprehensif mengikut kaedah yang dinyatakan dalam Garis Panduan bagi Pengenalpastian Hazard, Penaksiran Risiko dan Kawalan Risiko (HIRARC). – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN