Kerajaan tidak berniat tutup TikTok

Kerajaan tidak berniat tutup TikTok

FAHMI Fadzil melepaskan flag off konvoi motorcross 'Cross Merdeka' pada Program Merdeka @Komuniti DUN Dengkil di Dengkil, Selangor. - UTUSAN/FAISOL MUSTAFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SEPANG: Kerajaan tidak berniat untuk menyekat atau menutup aplikasi TikTok di negara ini terutama bagi menghalang penyebaran video bersifat provokatif dan fitnah di platform itu.

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil berkata, jika wujud pelanggaran kandungan sekali pun, tindakan sekatan akan dilakukan oleh platform media sosial itu.

Beliau berkata, tindakan menurunkan kandungan yang tidak sesuai hanya dilakukan oleh platform media sosial berkenaan bukannya oleh pihak kerajaan.

“Jika ada pelanggaran, ada beberapa langkah segera dilalukan kerajaan di mana rakyat akan diberi maklumat sebenar mengenai sesuatu isu berkenaan dengan segera.

“Jika kandungan tu melanggar garis panduan komuniti di TikTok dan media sosial lain, maka tindakan menurunkan kandungan akan dilakukan oleh platform media sosial itu,” katanya ketika ditemui pada Majlis Penyampaian Watikah Komuniti Madani Peringkat Zon Selatan Negeri Selangor 2023, di sini hari ini..

Katanya, beliau juga sudah mengarahkan dua unit di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) dan Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) untuk menangkis dan menafikan isu-isu fitnah yang berlegar di media sosial.

Fahmi berkata, beliau juga memohon supaya anggota unit itu ditambah bagi memperkuatkan peranan berkenaan.

Pada masa sama, beliau juga meminta Komuniti Madani di seluruh negara memainkan peranan sama dan menjadi ‘pembesar suara’ bagi kerajaan untuk berkongsi info sebenar.

Sementara itu, katanya, sebanyak 1,878 Komuniti Madani akan ditubuhkan secara berfasa di seluruh negara bagi membantu pemasaran maklumat kerajaan, mendigitalkan komuniti dan memupuk semangat perpaduan patriotik serta kenegaraan. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN