Teringat arwah ibu ayah, Andmesh menangis semasa konsert di KL - Utusan Malaysia

Teringat arwah ibu ayah, Andmesh menangis semasa konsert di KL

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Suasana seisi dewan menjadi syahdu apabila penyanyi Indonesia, Andmesh Kamaleng, 25, menitiskan air mata terkenang arwah ibu dan bapanya semasa konsert Andmesh Live in Kl di Dewan Plenary KLCC malam tadi.

Ketika menyanyikan lagu ‘Luka’ yang didedikasikan untuk arwah bapanya, suara Andmesh bergetar cuba menahan sebak apabila beberapa foto bapanya bermain di layar. Begitu juga semasa dia menyanyikan lagu ‘Hanya Rindu’ yang dibuat khas untuk arwah ibunya.

Menurut Andmesh, semasa ayahnya masih hidup, dia berharap anaknya akan bernyanyi di sebuah pentas besar dengan iringan pemuzik. Oleh itu, bapanya sangat tegas setiap kali mengajarnya cara bermain alat muzik dan bernyanyi.

Kini, buat pertama kalinya Andmesh mengadakan konsert di Malaysia sekaligus menjadi konsert perdananya di negara orang. Namun sayangnya, ibu dan bapanya sudah tiada untuk menyaksikan itu semua.

“Saya mencintai muzik kerana arwah ayah. Waktu kecil dia akan marah saya sekiranya salah bermain keyboard atau bernyanyi. Namun mama akan bela saya. Mereka begitu luar biasa.

“Walaupun mereka sudah tiada, tapi saya tetap merasakan mereka sedang menonton saya ‘dari sana’,” katanya.
Lebih meruntun perasaan, penyanyi itu turut membawa kedua orang adiknya ke atas pentas. Mereka berpelukan dan nangis bersama-sama.

Sejak orang tuanya meninggal, Andmesh bertanggungjawab mencari wang bagi meneruskan kelangsungan hidup mereka sekeluarga.

“Adik-adik saya datang jauh dari Nusa Tenggara Timur untuk saya. Sejak orang tua saya sudah tiada, merekalah harta paling bernilai yang saya ada. Mereka menjadi alasan untuk saya terus tersenyum,” tambahnya.

Keheningan konsert bertukar ceria apabila Andmesh membuat sebuah panggilan video kepada sahabatnya yang juga penyanyi terkenal, Mahalini.

Rupanya lagu ‘Sial’ yang popular di Malaysia merupakan hasil ciptaan mereka berdua dengan kolaborasi bersama Mohammed Kamga.

“Aku rindu Malaysia. Nanti kita mesti bawakan Sial bersama-sama untuk peminat di Malaysia ya Andmesh. Ayuh, Sial 2.0,” jerit Mahalini daripada panggilan video berkenaan.

Dalam konsert yang berdurasi hampir tiga jam itu, Andmesh menyanyikan 15 lagu termasuklah lagu hitnya di Malaysia seperti Cinta Luar Biasa, Nyaman, Anugerah Terindah dan Andaikan Kau Datang Kembali yang merupakan runut lagu untuk filem Miracle in Cell No 7.

Turut hadir di konsert itu ialah penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN